Sunday, October 23, 2016

Mõrtsuk Anders ja tema sõbrad



On kolmas Jonas Jonassoni sulest ilmunud raamat, mis on seekord jaotatud kolme ossa ja tituleeritud delikaatsete alapealkirjadega „mõnevõrra eripärasest majandustegevusest“. Lugenud olen ka tema Saja aastase mehe lugu. Selleski loos jätkab ta pisut ebaharilikult kombineeritud sõpruse teemal.
Juhuse tahtel on kokku saanud kaks meest ja üks naine: hotellitöötaja Per Persson, pastor Johanna Kjellander ja eksmõrtsukas Johan Andersson alias Mõrtsuk Anders, igal neist tagataskust võtta veidi viltuläinud lugu lapsepõlvest. Nimelt hotellitöötajat oodanuks vast rikkus ja ilus elu, kui tema vanaisa ja isa ei oleks jäänud ajale jalgu oma äridega. Ateistlikult meelestatud pastor ei oleks saanud pastoriks, kui tema isa ja isaisa ei oleks olnud juba sajandeid selle ameti peal. Mõrtsuk Anders oleks ka vast olnud keegi teine, kui tema isa ei oleks joonud selleks, et oma tööd taluda, ja ema selleks, et purjus isa taluda. Kolmekesi küpseb neil plaan oma jõud ühendades raha koguda parema tuleviku nimel. Kaks neist on aga kavalpead, kolmas toore jõu ja lühikese mõistusega. Raha loodeti teeninda loomulikult kõige väiksema aruga mehe arvelt. Nii ulatus Mõrtsuk Andersi ülesannete skaala lõua- ja ninaluude purustamisest jutlustamiseni, abiks ikka törts kangemat kraami. Selle kraamigi koostis muutus koos ametitega: viinast glögini. Plaan töötanuks vast imehästi, kui pastor poleks andnud aimu Mõrtsuk Andersile jumalasõnast. Paraku hakkas jumalasõna töötama plaani vastu, sest valgustust saanud Mõrtsuk Anders hakkas mõtlema ja sai nakatatud heategude pisikuga. Seega pidid kaks ülejäänut oma plaane kogu aeg korrigeerima.
Mõrtsuk Anders on lõbusat janti täis absurdne lugu, milles on ohtralt üle vindi keeratud võllanalju. Nendest jumalakojas toimuv võib näida pühaduseteotusena, rumalama ära kasutamine  lihtsalt julma ja alatuna.  Huvitav oli jälgida pastori ja hotellimehe mõttemustrite muutumist ja ümberhäälestamist, sest  nende mõtlemine ja plaanid pidi ka kohanema vastavalt Mõrtsuk Andersi meelemuutustega. Samas toimus kogu tegevus heategevuse sildi all, millest tähtsamalt kohal oli siiski saamine kui andmine ehk siis nagu nad ise nimetasid: õilsam on võtta kui anda. Kõik nende projektid sisaldasid andmist sellel määral, et siis rohkem taas kord endale saada.  Siit tekkis ketserlik mõte, et kas ka mõned meie heategevusprojektid ei näe mõnikord samasugused välja???
Kui nüüd võrrelda Mõrsuk Andersi lugu Saja aastase looga, siis esimene meeldis mulle kindlalt rohkem. Ilmselt ka sellepärast, et midagi nii absurdset, ülevõlli keeratut ja naljakat ei olnud ma varem lugenud. Mõrtsuk Andersi lugemine on  juba nagu tallamine tuttavatel radadel, ainult teisel aastaajal. Nii et see nali ja absurdsus mind enam nii väga naerma ei ajanud, kuid lugeda oli sellegi poolest lõbus. Seda enam, et autori musta huumori loomise ja kombineerimise oskus on muljet avaldav.
Kaanepilt meenutas mulle väga lasteraamatu tegelast röövel Rumcajsi. Ja minu meelest võib luua ka tegelaskujude vahele väikesi paralleele. On ju südames Mõrtsuk Andersi hea ja usub inimese paremaks muutumisse.Kui ainult need teised teda eksiteele ei viiks ;)
Raamatus on kasutatud rida Karin Boyele luuletuse algusest, mis mulle väga imponeeris ja mida võib võtta ka omaette tsitaadina. Ära ihka päeva, kus saad rahu. Parim päev on see, mil piinab janu.  lk 207
Raamatu sain lugemiseks ja arutlemiseks kirjastuselt Varrak.
247 lk
Jonas Jonassonil on ka oma kodulehekülg: http://www.jonasjonasson.com/

Thursday, October 20, 2016

Muinasjutud



Mõni täiesti tühisena näiv hetk jääb millegipärast meelde kogu eluks.
Seoses Puškini muinasjuttudega on mul meeles üks vihmane suvepäev lapsepõlveaegadest, mil olin umbes 11-12. aastane.  Kuna elasime suht kitsastes oludes, siis ma eriti endale sõpru külla ei kutsunud. Pigem käisin ise külas. Sellel päeval millegipärast olime meil ja mina lugesin ette muinasjuttu tsaar Saltaanist. Vihm krabistas vastu akent, tüdrukud istusid üks tugitoolis ja teine diivanil ning kuulasid, ja mulle väga meeldis ette lugeda.  Sama palju meeldis ka see värsivormis muinasjutt.
Olen mõelnud, et miks just see hetk on mulle nii hästi meelde jäänud. Küllap ikka sellepärast, et selline ettelugemine ei olnud ka toona täiesti tavaline. Oleme harjunud, et lugejateks on ema või isa, vanaema või vanaisa, õpetaja või kasvataja, aga eakaaslased üksteisele tavaliselt ette ei lugenud.
Nüüd lugesin taas Puškini „Muinasjutte“, seekord küll vaikselt ja ise endale. See Günther Reindorfi illustratsioonidega raamat on minu jaoks puhas nostalgia ja ajatu klassika.
Täna on ettelugemise päev! 
Kui soovid olla kuulaja, siis err-i arhiivist  saab kuulata Puškini muinasjutte .  Selle helifaili 08.50. minutil on ühe lapse vahva interpretatsioon "Muinasjutt tsaar Saltaanist".

 

Wednesday, October 12, 2016

Saksamaa vilkurivalgel



...on nagu alternatiivpealkirigi ütleb: politseiniku appihüüd. Noor kreeka päritolu politseinik Tania Kambouri kirjutab oma tööst saksa politseis nii nagu tema seda igapäevaselt kogeb. See ei ole ilukirjandus, vaid tegelik elu. Tania Kambouri on kunagi Saksamaale sisserännanud ja integreerunud võõramaalane.
Põgenike voolud Saksamaale on peapeale seisma pannud ka politseinike töö. Järjest rohkem kogevad nad vägivalda, korralduste eiramist ja vastuhakku. Kusjuures naispolitseinik on teatud gängide silmis eriti tühine olevus.  Selle asemel, et riiki asunud uustulnukad prooviksid sulanduda ja kohaneda Saksamaa reeglitega, on riigis tekkinud paralleelmaailmad. Autor ei ole rassist ja püüab mõista erinevate kultuuride eripärasid. Oma igapäevatööst toob ta ka konkreetseid näiteid. Kuritegevuse esiplaanil on paraku islami riikidest pärit noored mehed, kuid oma osa annavad ka üldnimetusega „ida-eurooplased“ ja mustlased. Samas autor rõhutab, et see ei käi kohe kindlasti kõigi eelnimetatute kohta, valdav enamus inimesi on siiski ilusad ja head. Aga paraku nii on, et tilk tõrva rikub meepoti, seda enam, et sinna meepotti on hakanud liiga sageli tõrva tilkuma.
Kogu see raamat on väga teoreetiline, näiteid oleks võinud vast rohkemgi olla, sest näidete kaudu tuleb tegelik argipäev vast kõige paremini esile.
Raamatus kirjeldatud  kasvav kuritegevus ja getostumine muudab murelikuks.