Monday, September 5, 2016

Vilja teine elu



Kalle Muuli ja Tiit Pruuli on pannud kokku raamatu, mis pealkirja järgi näib kajastavat Vilja Savisaare ühte eluetappi.  Üldjoontes räägitaksegi Vilja talutares veedetud lapsepõlvest, kooliteest, ühisest elust Vahur Kersnaga, kuid minu arvates on raamatu põhirõhk rohkem Eesti poliitika ajalool läbi 90ndate 2000ndateni, milles peaosa mängib Edgar Savisaar, käevangus ustav Vilja. Head muljet sellest kõigest ei jäänud. Pigem tundus, et kasulikud kokkulepped, sahker-mahker, salasobingud, käsi-peseb-kätt mängud iseloomustasid seda lähiajaloo aega. Vilja on olnud küllalt avameelne ja avaldanud ka selliseid detaile, mis oleks võinud tema enda teada jääda. Minu meelest näitavad alati sellised paljastavad ülestunnistused pigem tunnistajat halvemas valguses. Aga küllap nii on, et kui oled sattunud huntidega ühte lauta, vast tuleb siis ka samamoodi ulguda. Ja vahet ei ole, kas oled sinna sattunud teadliku valikuna või juhuste kokkulangemiste tõttu.
Loen hetkel Audrey Magee „Avantüüri“. Selle annotatsioonist leidsin katkendi, mis sobib väga hästi kokku võtma raamatu "Vilja teine elu" sisu: Siinne lugu võib ekstreemsetel juhtudel sündida ükskõik kellega. Võimu najal oma elu edendamine pole kuidagi võõras ka meie inimestele, nii et paralleelide tõmbamine natsi-Saksamaa ajupestud sakslaste ja siinsete kokkuleplaste vahel peaks olema kerge. Vaevalt vajab vastamist küsimus, kas pimesi kuuletumine viib ikka haljale oksale või oled lihtsalt võimule kasulik idioot, kuniks sind vajatakse.
Skandaali ja kõmu on ka vaja, muidu poleks rahval jutuainest ja selle jagu oleks elu igavam – seda eesmärki see raamat täidab küll. 
Kirjastus: Go Group, 2015
343 lk 
Mart Soidro kirjutab "Sirbis":
http://www.sirp.ee/s1-artiklid/c7-kirjandus/korvaltegelane-oma-elulooraamatus/ 

No comments:

Post a Comment