Friday, August 14, 2020

Kuidas püüda mutti ... ja leida ennast looduses


Kõik,  kes elavad maal või mõnes aedlinnakus, teavad, kui ebameeldivalt tüütud tegelased on mutid. Seega tundub ka ilukirjanduse riiulilt valitud Marc Hameri „Kuidas püüda mutti … ja leida end loodusest“ justkui päästerõngas neist mustadest maa-alustest tegelastest vabanemiseks.

No päris päästerõngas see raamat muidugi ei olnud, sest raamat mutte peletama ju ei tule. Küll aga annab teadmise, et looduse tunnetus ja pesuehtne püüdmise kogemus aitab neist tülikatest aianaabritest vähemalt ajutiselt vabaneda. Marc Hamer on elukutselt aednik-mutipüüdja, kes suurepäraselt tunnetab loodust. Seega kõneleb see raamat lisaks muttide hingeelu kirjeldustele ja nende püüdmise õpetustele ka autori üheshingamisest loodusega, elust, armastusest, kõigest, millega loodus harmoneerub. Raamatus on üksikuid hetki aegade tagant, mälupilte, millest ta mäletab väikeseid detaile ja näeb, et maailm on poeetiline ning elegantne. Iga peatüki juurde on ta loonud ka luuleread, mis annab igatsuse ja romantikatunde kirjutatule juurde. Alatoon sellel kõigel oli minu jaoks melanhoolne ja pisut kurb. Autori elustiil ja valikud ka minu jaoks kohati üsna mõistetamatud, kuid sõnu oskab ta hästi seada ja selliseid mõtted, mida välja kirjutada, millega nõustuda,  oli ka palju. Pealkiri annab küll teada, et see raamat on mutte püüdmisest ja põhimõtteliselt on see nii, aga samas on see ka nagu üks hea kompott, kuhu on lisatud ilmestamiseks, parema näo ja mitmekesisema sisu nimel palju muudki juurde.

Me püüame luua jäävuse illusiooni, kuid mingit jäävust ju ei ole lk 73

Asju ei saa endiseks teha, ent neist võib saada midagi muud. Neid võib ümber töödelda. Kõik asjad on kaduvad ja kõik kulub põrmuks. Igal asjal on oma lõpp ja iga asi kannab endas järgmise alget. Tervenemine ei tähenda, et asi peaks ümbertegemise järel olema samasugune nagu enne, tervenemine tähendab leppimist ja andestust ja armastust ja kasvu ja uuesti alustamist lk 166-167

Ilu on kurbuse ja rõõmu vaheline tasakaal ning sünnib siin ja praegu lk 167

Kirjastus: Varrak, 2019

231 lk

No comments:

Post a Comment