Monday, July 3, 2023

Patsiendi lugu

 


Graeme Macrae Burneti „Patsiendi lugu“ kõlab raamatu tagakaane tutvustuse põhjal väga omanäoline ja teistmoodi lugemine, seega äratas piisavalt huvi. Seda enam, et sari Moodne aeg.

Kaks õde, üks neist sooritab pärast psühhiaatri regulaarset külastamist enesetapu. Teine õde peab surma eest vastutavaks psühhiaatrit, Collins Braitwaite. Naine hakkab väljamõeldud identiteeti kasutades käima samuti sama psühhiaatri visiitidel, et väljaselgitada tõde. See kõik muutub aga üha keerulisemaks, sest uus identiteet hakkab võimust võtma ning keeruline on säilitada oma mina.

„Patsiendi lugu“ oli väga omamoodi raamat, sel lool on mingi fluidum juures, mis viib mõtted inimpsüühika keerulistele radadele.  Siin keskendutakse psühhiaatri keerulisele isiksusele ja ka mina-tegelase alter ego tekkimisele. Siiski ei ole see detektiivi lugu, kus üks õde läheb uurima oma teise õe enesetappu, sest n.ö süüdlane on algust peale suht teada, pigem on lugu enesetappudest üldiselt, lisaks võimust, autoriteedist, identiteedist ning inimese keeruliselt mina-pildist, iseendaga rahulolematusest. Tegelikult lihtsalt inimestest natuke tumedama, iseenesega rahulolematu kandi pealt. Rohkem paneb mõtlema psühhiaatri, kui patsiendi mõjutaja roll – kas ja kui palju ikkagi psühhiaater mõjutab tahtlikult või tahtmatult tundlikku natuuri. Palju on selles loos ka päris nimesid, kunsti, kirjandust, seega läbipõimunud on fiktsioon ja tegelikkus. Väga mõnus lugemine oli, sest tahad koguaeg teada, mis edasi ning pärast tahab see lugu ka pikemat seedimist. Mõtteainet loov kirjandustükk!

Millegi üles kirjutamine omistab sellele teatava tähtsuse, kuid üldiselt on asjad isegi nende osaliste jaoks nii tähtsusetud, et nende jäädvustamine pole midagi muud kui edevus lk 63

Rutiini voorus seisneb selles, et see kõrvaldab vajaduse mõelda. Sa teed lihtsalt seda, mida sa oled alati teinud. Tuttavlikkus pakub tröösti lk 207

Kirjastus: Varrak, 2023

268 lk

No comments:

Post a Comment