Monday, October 30, 2023

Inglid on armidest tehtud

 


Inglid on armidest tehtud

Marek Sadam

Kirjastus: Varrak, 2023

312 lk

Arvaks, et inglid on haprad ning tehtud suhkrust, jahust ja maasikavahust. Marek Sadam arvab, et pigem ikka armidest. Ja kui hoolega mõelda, siis võib tal õigus olla küll. On ju inglid meie kaitsel ning kõik see kuri, mis meid ilma ingliteta tabaks, saab osaks neile, ja sealt need armid.  Võtavad vastu need ajad, millal teed kukkudes vigu. Püüdes sind puutega hoida, minna kui edasi isu… 
Samas ei ole tema luule ainult inglitest. Minu arvates eristub see just armsate argiste hetkede, asjade, looduse märkamise ja nende luulesse pikkimise poolest. Tema luuletustes on lehmakommi ja lumepallisuppi, sääsepirinat ja saiapuru, sõnajalga ja kummelit, piparmünti ja rabarberit, aga seda mitte ainult otsesõnu, vaid need väljendavad armastust, igatsust, eneseotsimist, märkamist, tähelepanu juhtimist vms. Enamus sellest luulest on nukra alatooniga, kuid väljenduslaad on ikkagi armsalt romantiline. 
Olen alati imetlenud sellist sõnade seadmise oskust ning mõnusalt riimilist väljenduslaadi. Mulle väga meeldis „Headus on ainuke“, kus ta ütleb, et keegi ei ole sust parem, pole ka grammigi halvem, headus on ainuke püüe, millele avatud arve…. Lk 57. 
Aga neid lemmikuid on veel, s.t enamus luuletusi kõnetavad. Lugesin praegu neid järjest, üks luuletus teise otsa, kuid neid tuleks ikkagi pigem mekutada, nagu head desserti. Lugeda ja mõelda ja siis taas üle lugeda.  

 

No comments:

Post a Comment