Thursday, November 21, 2019

Mäeküla piimamees



Eesti kirjandusklassikale olen võlgu üsna palju, nii on lihtsalt sattunud. Ühe väikese võla nüüd Eduard Vilde ees lunastasin. Nimelt “Mäeküla piimamees” tuli meie koju tänu poja koolikohustusliku valiku ja nii jõudsin ka ise raamatuni.

Tegevus raamatus on 20. saj alguse Eestimaa küla. Poissmehest mõisahärra Kremerile hakkab meeldima sauniku naine Mari. Härra meeldimine on nii suur, et ta teeb saunik Tõnu Prillupile ettepaneku tõsta tema elujärge, kui too härrale oma naist laenaks.  Saunik on dilemma ees: saunast tahaks välja küll, aga kuidas naiselt nõusolek saada.

Lugu iseenesest on üsna tore, tänapäeva mõistes ka jaburalt jantlik. Lugeda seda aga väga lihtne ei olnudki, sest üllataval kombel on selle saja aastaga muutunud ikka väga palju, nii keelepruuk kui ka kogu elu, ellu suhtumine. Sellepärast ma kujutan ette, et koolinoortele see lugu, mida võib isegi väikeseks naisekupeldamise looks nimetada,  vist küll üleüldse peale ei lähe ja lugemise armastust ei süvenda.

Minul edenes see lugemine ka visalt. Hoogu selles loos ju tegelikult oli, oma moraal muidugi ka. Aga need vanamoodsad sõnad, millede tähendus üdini selge ei olnud ja see härra Prillupi kõhklemine  ning arupidamine iseendaga (kuidas naine härrale saadavaks teha) muutus mõne aja pärast üsna tüütuks. Aga minu uudishimu sai rahuldatud.

Kirjastus: Eesti Raamat, 1974
152 lk

No comments:

Post a Comment