Friday, June 25, 2021

Jäine igatsus. Armastus Antarktika moodi

 


Nüüd, mil tervet Eestimaad on haaranud palavuse laine, on hea end jahutada jäisemate teemadega. 😃 Tegelikult on see raamat mul listis olnud juba selle ilmumisest alates, ning ma armastan sooja ja isegi seda leitsakut, seega jahutust ei vaja. Kuid Tiit Pruuli on minu lemmikkuulsuste nimekirjas ja püüan ikka lugeda kõike tema kirjutatut. Seekord on siis ta oma kalli kaasa Marisega kokku kirjutanud seigad, faktid, emotsioonid reisist Antarktikasse.

 

„Jäine igatsus“ on reisi kroonika. Maris on pannud päev päevalt kirja kõik juhtumised, mõtted, tunded, mis teda reisil saatsid. Muidugi ka marsruudi, märkmeid loodusvaatluse kohta, seega kõik, mis teeb reisist reisi. Sellest tekstist kumab läbi palju hoolimist, armastust ja ühtekuuluvustunnet -  on olemas see, mis liidab ja selle pinnalt tekib ka õnnetunne. Ma teadsin enne ka, et Neptunile valatakse sortsuke jooki, kuid et meremehed nii palju ebausku jälgivad, see oli mulle uus teave. Tiit seevastu on uurinud ja püüdnud kokku kirjutada Bellingshauseni elu ja teadmisi varasemast reisist. Tal tuleb tõdeda, et ajalooallikad on võib olla moonutatud ning täit tõde ei ole võimalik teada.

 

Raamat on kaalult tõeline pomm, seega kohvikusse vast kaasa ei võta. Teksti on palju ja pildimaterjali ka. Minu jaoks olidki raamatu miinuseks piltide suurus või õigemini väiksus. Kui nad juba jäämägede vahel olid, kui nende ümber lõid sulpsu vaalad, kui pingiinide paraad oli laevnikke tervitamas, sellest kõigest oleks tahtnud korralikke pilte koos pildiallkirjaga vaadata. Allkirjad puudusid üldse ja väikesemõõdulised fotod ei loonud efekti. Aga sellegipoolest oli tore rännata mõttes sama teekonda mööda ja tunda ka pisukest igatsust.

 

Miski, mis katab üle seitsmekümne protsendi me koduplaeneedist, on nii ettearvamatu. Kui sa end tema hoolde annad, siis sa pead lihtsalt usaldama ja uskuma, et kõik või ka korda minna lk 111

 

Uskumustel ei pea olema mõtet, neid tuleb lihtsalt uskuda lk 386

 

Kirjastus: Go Group, 2020

465 lk

 

 

 

 

No comments:

Post a Comment