Wednesday, August 4, 2021

Blumthalid

 


Esmalt köitis mind selle raamatu juures autor. Jose Manuel Milhazes Pinto on portugallane ja on abielus eestlannaga. Selline abielu ei ole midagi tavatut, küll aga on tähelepanuväärne, et eestlanna vanavanemad olid andunud kommunistid ning hr Pinto on nende loo vorminud raamatuks.

Erich Sõerd ja Leida Holm Blumthal olid noored idealistid, nad uskusid siiralt kommunistliku režiimi õiglusesse. Osaleti Eesti (luhtunud) kommunistlikus riigipöördes, täiendati end kommunismialaselt Nõukogude Venemaal ning omast arust oldi partei ustavad teenrid. Stalini aeg oli aga umbuslik kõige suhtes, nii sattusid tulihingelised kommunistidki repressioonide alla. Leida veetis aastaid sunnitöölaagris. Saksa ajal sattus ta koonduslaagrissegi, kuid visa naine elas üle kõik repressioonid. Siiski see tema usku nõukogude õiglusse pealtnäha ei vähendanud. Samas eelistas ta hoida oma üleelamised endale ja elas äärmiselt tagasihoidlikult.

Raamatu kirjutamisel on tuginetud perekonnaliikmete mälestustel ning väga palju on tehtud tööd arhiivides ja kasutatud sealseid materjale. Väga tõsine lugemine oli. Mind paneb imestama inimloomus. Leida oli saanud vintsutada igal rindel, kuid kas see oli aade või uhkus, mis ei lasknud tal oma ideedest loobuda, sellest ei saanud ma aru. Samas oli see pisut teistsugune vaatenurk ajaloolistele sündmustele ja ühe inimese elukäigule. Oleme enamasti harjunud lugema neist, kes olid n.ö kulakud, külakurnajad Nõukogude proletariaadi silmis, aga ühes pesuehtsast komministist ja tema võimalustest ei ole nii palju raamatuid kirjutatud. Või ei ole mina neid lugema sattunud.

160 lk

Kirjastus: Hea Lugu, 2021  

No comments:

Post a Comment