Monday, September 26, 2022

Hundijooks

 


 Kerstin Ekmani “Hundijooks” paelus mind kohe. Ma ei tea, mis teema mul huntidega on - kui need loomad kirjanduses mingil viisil figureerivad, on lugemissoov olemas.😉

“Hundijooks” on jutustus eakast jahimehest Ulfist. Jahil käimine on olnud elupäevad tema jaoks kirg ja armastus ning osalt ka kohtustus, sest tema juhtida oli kohalik jahiselts ning ka elukutse oli metsaga seotud. Nüüd mil aastaid juba turjal omajagu, kohtab ta metsas ühte hunti. Eks hunte on ju aegade jooksul ka varemgi kohatud, kuid see kohtumine muudab miskit vana mehe mõttemaailmas.

Tegemist on hästi jutustatud ja sügavalt puudutava raamatuga, mis paneb mõtlema elu ja ajalikkuse üle ning muidugi jahipidamise eetilisuse üle. Kas jahipidamine võrdub vaid tapmisega või on tegemist lõbuga või hoopis millegi kolmandaga? Vanemas eas mõtled, kas kunagi tehtud otsused on olnud sinu tõekspidamiste väärilised, või oled ise ajaga niipalju muutunud, et mõistad paljude tõekspidamiste ekslikkust. Ulfi mõtteid lugedes oli tunda pisukest kahetsust, kuid see kahetsus ei olnud ängistav, muserdav, vaid pigem selline eluinventuur, kust tahad väljaheita kõik saasta, mida rohkem kaasas kanda pole vaja. Omaette armas oli siin suhteteema – oli väga südant soojendav lugeda, kuidas Ulf ja abikaasa Inga omavahel suhtlesid, hoolisid, arvestasid, omi mõtteid jagasid ning neid üksteisega kohandasid. Et kõik liiga filosoofiline ei oleks, oli loos ka tibake kriminaalsust, mis meeled elevil hoidis, kuid ka see sündmus taandub lõpuks mõistmise ja mõistlikkuse taha.

Kokkuvõttes oli hästi rahuliku tempoga kulgev jutustus, mis puges hinge.

Mulle meeldis väga!

Kirjastus: Varrak, 2022

199 lk

 

 

No comments:

Post a Comment