Monday, September 26, 2022

Hundijooks

 


 Kerstin Ekmani “Hundijooks” paelus mind kohe. Ma ei tea, mis teema mul huntidega on - kui need loomad kirjanduses mingil viisil figureerivad, on lugemissoov olemas.😉

“Hundijooks” on jutustus eakast jahimehest Ulfist. Jahil kĂ€imine on olnud elupĂ€evad tema jaoks kirg ja armastus ning osalt ka kohtustus, sest tema juhtida oli kohalik jahiselts ning ka elukutse oli metsaga seotud. NĂŒĂŒd mil aastaid juba turjal omajagu, kohtab ta metsas ĂŒhte hunti. Eks hunte on ju aegade jooksul ka varemgi kohatud, kuid see kohtumine muudab miskit vana mehe mĂ”ttemaailmas.

Tegemist on hĂ€sti jutustatud ja sĂŒgavalt puudutava raamatuga, mis paneb mĂ”tlema elu ja ajalikkuse ĂŒle ning muidugi jahipidamise eetilisuse ĂŒle. Kas jahipidamine vĂ”rdub vaid tapmisega vĂ”i on tegemist lĂ”buga vĂ”i hoopis millegi kolmandaga? Vanemas eas mĂ”tled, kas kunagi tehtud otsused on olnud sinu tĂ”ekspidamiste vÀÀrilised, vĂ”i oled ise ajaga niipalju muutunud, et mĂ”istad paljude tĂ”ekspidamiste ekslikkust. Ulfi mĂ”tteid lugedes oli tunda pisukest kahetsust, kuid see kahetsus ei olnud Ă€ngistav, muserdav, vaid pigem selline eluinventuur, kust tahad vĂ€ljaheita kĂ”ik saasta, mida rohkem kaasas kanda pole vaja. Omaette armas oli siin suhteteema – oli vĂ€ga sĂŒdant soojendav lugeda, kuidas Ulf ja abikaasa Inga omavahel suhtlesid, hoolisid, arvestasid, omi mĂ”tteid jagasid ning neid ĂŒksteisega kohandasid. Et kĂ”ik liiga filosoofiline ei oleks, oli loos ka tibake kriminaalsust, mis meeled elevil hoidis, kuid ka see sĂŒndmus taandub lĂ”puks mĂ”istmise ja mĂ”istlikkuse taha.

KokkuvÔttes oli hÀsti rahuliku tempoga kulgev jutustus, mis puges hinge.

Mulle meeldis vÀga!

Kirjastus: Varrak, 2022

199 lk

 

 

No comments:

Post a Comment