Thursday, August 24, 2023

Kingitud elu

 


Suzumi Suzuki „Kingitud elu“ soovitas mulle sõber. Jaapani kirjandus ei ole minu esimene valik kunagi olnud, aga usaldasin sõpra J

„Kingitud elu“ on autobiograafiliste sugemetega raamat ema ja tütre suhetest. Ema põeb vähki ja on peagi suremas. Tütar võtab ema enda juurde, kuid kui läheb raskemaks, viib ema haiglasse. Suhted, võib juba ette arvata, ei ole olnud kõige soojemad. Ema armastanuks kirjutada luuletusi ja heljuda oma unistustes, kuid tütre eest hool nõuab oma. Mustrid kipuvad korduma ja noor naine vaatab tagasi oma lapsepõlve ning sellega saab selgemaks ka ema elulugu.

Need 80 lehekülge said nüüd küll väga kiiresti loetud. Hästi puudutav ja kurb lugu. Minu arvates selline lugu, mille eest tahaks ka omakorda oma tütreid hoida. Mitte et siin nüüd midagi nii kohtutavat oleks olnud, aga eks ema ikka tahab et lapse saatus oleks enda omast kordi parem. Ja kui siis mingid märgid hakkavad näitama, et ei ole see muud, kui ajaloo kordus, siis see leppimise tee ei ole ka lihtne. Eriti kurb on see, et mõnikord on vaja selleks, et leppimise tee leida, haigust. Õnn jõuab aga siis kohale, kui sa ise usud sellesse, või siiski mitte? Küsimusi ja juurdlemist pärast raamatu kaane sulgemist jagub veelgi.

Tee endale selgeks ainult see, mida suudad mõista lk 73

Kirjastus: Tänapäev, 2023

80lk

No comments:

Post a Comment