Tuesday, January 28, 2014

Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus




Kui raamatul on selline lustakas pealkiri ja kõik, kes juba lugenud, soovitavad soojalt, ega siis kiusatusele, ise järele kaeda, lõputult kaua vastu ei pane. Soovitajate jutt oli vägagi õige – soe, südamlik ja kaasahaarav lugemine.

Nagu ka pealkiri ütleb, lugu on saja aastasest mehest, kellel nimeks Allan. Krutskivend nagu ta oli, otsustas ta oma sajandal sünnipäeval hooldekodust vehkat teha. Üks ootamatus viib teiseni, nii et nalja ja põnevust jagub igal lehel. Kohati on lugu ikka väga üle võlli keeratud, isegi selliselt, et kui inimesest (mis sellest et pätt) jääb järgi laip, ajab ka see naerma. Selline soe ja südamlikult eluterve huumor :D  

Kuna esmalt  on tegemist kriminaalse looga ja sündmustekäigus tegelasi muudkui lisandub, siis  segunevad ja sõbrunevad loos väga erinevad inimesed ja nende lugude liinid. Teisalt on see ülevaade Allani saja-aasta pikkusest keerukast elust, mis hõlmab tervet ajalootsüklit, läbides erinevaid maid ja koguni mandreid. Võib vaid mainida, et samavõrd hullumeelne nagu oli  hooldekodust põgenemine ja sealt alanud jant, oli ka Allani varasem elu. Kogu see kompott  võib näida väga kirju ja keeruline, aga lugejal on kirjutatut siiski kuidagi kerge haarata - lihtsad laused ja mõned erksamad mõtteterad, mis annavad kujutluspildile vaba voli. Ei saa mainimata jätta, et sellesse loosse mahub isegi elevant, nimega Sonja, kellega Allanil tekib eriline sõprussuhe. On ju teemadeks (peale kriminaalse tegevuse) ka sõprus, või õigemini, mis ajendab erineva vanuse, soo ja taustaga inimesi ühiselt tegutsema ning ka püüd vanaduse eest põgeneda, kaotada pole enam midagi….


Vanaduse teema on iseenesest veidi kurb. Aga minu arvates koorus kogu loost pikaealisuse retsept, milleks oli Allani elufilosoofia:  
On nagu on ja tuleb mis tuleb lk 29;
Kuid kui seda oli võimalik vältida – ja enamasti oli -, siis ei seganud Allan end kunagi teiste asjadesse lk 6

Lugesid ja kirjutasid ka: 

No comments:

Post a Comment