Wednesday, December 30, 2015

Mõrv maasika-vahukooretordiga



Seekord valisin lugemiseks toidu- ja mõrvaseguse müsteeriumi lahendamise loo Joanne Flukelt. Valikule aitas muidugi kaasa raamatu kaanel olev ahvatlev koogike, maasikatutt peal.Lake Edeni linnas on toimumas küpsetamisvõistlused. Hannah on põnevil, et saab olla žüriis. Hiljem leitakse aga üks žüriiliikmeist surnuna ja seda näoli Hannah küpsetatud maasika-vahukoore tordis. Algab uurimine. Hannah ei ole mitte üksnes kõva küpsetaja vaid talle meeldib oma nina pista ka asjadesse, mis panevad juurdlema, uurima, puurima. Toimunud mõrv seda kahtlemata on.
Söögi tegemine ja söömine toimuvad selles loos vaheldumisi uurimisega. Kui vesteldakse, siis kohvikus, kui puhatakse, siis ikka koos söögiga. Nõuandjaid on Hannah´l palju, sh ema ja õde, kes avaldavad ka väikesi nippe söögivalmistamise suhtes. Samas manitsevad nad Hannah´t ka ettevaatlikkusele ja on n.ö takistavad tegurid.
Suuresti on tegemist Kättemaksukontori laadse uurimisega, käib ju paralleelselt ka tõeliste uurijate töö.  Ka toimunud mõrv ei jäta rusuvat tunnet ning mõrvar hirmu ei külva. Lisaks on raamatule iseloomulikud: natuke nalja, ohtralt nimesid, palju dialoogi ja mitu päris retsepti, mis on väga lollikindlalt lahti seletatud ja millest mõni tundus huvitav ning läheb ehk  katsetamiselegi. Kusjuures iga retsepti lõppu on lisatud mõnus kommentaar ühe tegelase poolt.
Kokkuvõtteks: selline lihtne ajaviide, kui lugemata jätad, siis jääd retseptidest ilma ;)
Ühe siiski lisan siia lõppu, eks ole ju ahvatlev ;) 
Krõbedad rosina-kaeraküpsised
Kuumuta ahi 190 kraadini, küpseta ahju keskosas.
225 g võid
400g suhkrut
2 tl vanilliekstrakti
½ tl soola
2 tl küpsetuspulbrit
2 suurt muna
310 g jahu
240 ml rosinaid
470 ml kaerahelbeid


Sulata mikrolaineahjus suures kausis või. Lisa sulavõile suhkur ja sega. Siis sega sisse vanilliekstrakst, sool ja küpsetuspulber. Kui segu on toatemperatuurini jahtunud, sega juurde lahtiklopitud munad. Lisa jahu (pole vaja sõeluda) ja sega segu ühtlaseks. Lisa rosinad. Peenesta kaerahelbed. Kalla need köögikombaini ja töötle metallteraga, kuni nende konsistents meenutab jämedat liiva. Lisa kaerahelbed taignale ja sega läbi (tainas jääb üpris kõva). Vormi tainast käte vahel väikesed pallid ja tõstea tainapallid rasvaga määritud või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, tavalisele plaadile peaks mahtuma 12 küpsist. Vajuta pallid kahvliga laiaks, nii et tekiks risti-rästi muster. Küpseta 190 kraadi juures 10 minutit.

Andreale meeldivad need küpsised, kuigi rosinad ei ole talle kunagi meeldinud – veider, kas pole. Lk 146/147
 Teised arvavad: 
http://epl.delfi.ee/news/martinson/raamatublogi-vaikelinna-vahukooresed-morvad?id=71125337http://juuliraamaturiiul.blogspot.com.ee/2015/07/2.html 
Kirjastus: Tänapäev
347 lk

No comments:

Post a Comment