Tuesday, October 4, 2016

Siia teid jätan



"Siia teid jätan" on ühe kirgliku perekonna  hoogne lugu Jonathan Tropperi sulest.
Minajutustaja Judd Foxmani elu ei ole (ei saagi olla) enam kunagi endine: tema naine on teda petnud tema enda ülemusega ning tema isa on surnud. Ema sõnul oli isa soov pidada pärast matuseid nädala pikkune šiva, mis tähendab juudi traditsiooni järgi võõrustada oma kodus kõiki naabreid, sõpru, tuttavaid, kes soovivad kaastunnet avaldada ning lahkunut mälestada. Perekond otsustab lahkunu tahet austada ning seoses sellega ka hakkama saada üksteise seltskonnas olemisega tervelt seitse päeva. Judd iseloomustab oma perekonda: Perekond, kus võõrastega on erineval määral edu, kuid üksteisega tabab pidev ja vahel dramaatiline läbikukkumine. Seega, kui on peres kolm venda ja üks õde, siis on vaja vaid ühel õli tulle valada, kui juba läheb mölluks. Samas veri on paksem kui vesi ja teatud olukordades jääb n.ö vennaarm alati peale. Isast on ka kahju, kuid oma probleemid on kõigil suuremad ning oma elu tahab elamist. Šiva on vaid vahend kõiki korrakski kokku liita.
"Siia teid jätan" on omanäoline raamat, kord südamlik, siis kurb, kord humoorikas ja samas veidi ka nukker. Judd harutab lahti psühholoogi osavusega enda ja perekonna suhteid. Kusjuures ennast ei õigustata ja eksimusi ka ei eirata.  Pere pojad on nagu muinasjuttudes kolm venda, kellest noorim on see pesakonna õnnetuke-saamatuke, ja raamatu lõpu osas astub ka ema kapist välja.
Mulle meeldis see raamat. Leheküljed saavad läbi kiiresti, lugu on haarav, vaimukas ja hoogne vaatamata sellele, et midagi otseselt põnevat ja seikluslikku ei toimu. On vaid need seitse päeva, minevikumeenutused ja ootused homsele. Kas minna edasi samade kaaslastega ja astuda juba tallatud jälgedes või valida uus rada?
Laps ei suuda abita isegi röhitseda  ning meie loodame, et ta parandaks suhte, mida oleme aastaid väänanud ja tegevatesse soolakatesse meremehesõlmedesse sidunud lk 149
Pimedate maal on ühe silmaga mees kuningas lk 273
Raamatu põhjal on valminud ka film.
Veel on lugenud:
https://lugemiselamused.wordpress.com/2015/03/28/jonathan-tropper-siia-teid-jatan/ 
http://palamuserk.blogspot.com.ee/2015/01/nadala-raamat-jonathan-tropper-siia.html 
Kirjastus: Tänapäev
345 lk.

No comments:

Post a Comment