Sunday, February 12, 2017

Miss Peregrine´i kogu ebaharilikele lastele



Mul on eelarvamus igasugu fantasy kirjanduse vastu, s.t tõrge on lugude vastu, mida tegelikkuses olemas olla ei saa või mis on kuidagi seletamatud. See tõrge on tegelikult samuti seletamatu, sest ma ei ole ka ulme- ja fantaasiakirjandust eriti lugenud ;) Seekord valisin lugemise väljakutse 17. teema (raamat, mille pealkirjas on 5 sõna) alla raamatut. Kuna silma hakkas Ransom Riggsi „Miss Peregrine´i kodu ebaharilikele lastele“, siis otsustasin oma sisemisi eelarvamusi murda.  Tegemist on autori debüütromaaniga.
Lühidalt sisust. Jacob on tundliku närvikavaga poiss, kes on väga kiindunud oma vanaisasse. Vanaisa lapsepõlve lood ajast, mil ta viibis lastekodus ja nähtud selleaegsed ebaharilikud fotod, süvendavad poisis huvi. Kui vanaisa sureb, soovitab Jacobi psühholoog tal minna saarele, kus lastekodu asus. Saarelt ei ole raske üles leida lastekodu tontlikud varemed. Sealt edasi segunevad reaalsus ja fantaasia. Jacob satub ajasilmusesse, mis viib ta 1940. aastasse.
Raamatu algus oli põnev ja paljutõotav. Esialgu näis, et hakkab hargnema teatud tüüpi psühholoogiline lugu. Sellest hetkest, kui lugu jõudis koletisteni, oligi see liigne ebareaalsus kohal ja minul huvi kadus ;)  Selles mõttes olid ka suunamuutused raamatus ootamatud (raamatu algus tõotas midagi muud). Ajasilmuse mõte oli hea, kuid minu kujutelmas võinuks kujuneda sellest teistsugune lugu. Ebatavaliselt mõjus ka kirjeldatud 1940. aasta , mida kirjelduste põhjal tajusin pigem 19. sajandina -  kõrtsis mehed pummeldavad ja siis kukuvad uustulnukat, sissetungijat materdama.
Ebatavalised lapsed ei sünni alati ebatavalistele vanematele ja ebatavalised vanemad ei saa alati […] ebatavalisi lapsi lk 148. Ebatavalised inimesed ei mahu üsna sageli tavamaailma, nende maailm ongi nagu neljas dimensioon.
Raamatu visuaalne pool olid küll väga hea. Ja neile, kes fantaasiat armastavad, võib see lugu olla üsna köitev. Seda kinnitavad mitmed teised lugejad.
http://raamatusoltlane.blogspot.com.ee/2013/12/miss-peregrinei-kodu-ebaharilikele.html 
http://100-raamatut.blogspot.com.ee/2016/09/ransom-riggs-miss-peregrinei-kodu.html 
http://ulmeajakiri.ee/?raamatuarvustus-miss-peregrine%B4i-kodu-ebaharilikele-lastele
Raamatu põhjal valminud film on kinodes juba ära olnud.
 

No comments:

Post a Comment