Wednesday, February 1, 2017

Valge linn



"Valge linn“ on Karolina Ramqvisti (Rootsi kirjanik) neljas romaan ja selle eest on talle antud ka P. O. Enquisti  kirjandusauhind. Selle raamatu annotatsioon kõlab nii väljakutsuvalt, et lugemisotsus sündis hetkega.
Lühidalt sisust. Karin on kuritegeliku jõugu ninamehe noor lesk, kes on maailmas üksinda koos oma pooleaastase tütrega. Ta oli nautinud täiesti teadlikult kuritegeliku raha abil hangitud hüvesid, kuid nüüd on saabunud senisele n.ö ilusale luksuslikule elule lõpp, sest raha on otsakorral, kapid toiduraasukestest tühjenemas, maja kütteta ja võõrandamisel. Reaalsusega on aga raske leppida - Karin on laskunud nagu transsi, hoolitseb küll automaatselt lapse eest, kuid muust enam hoolida ei suuda, sest lihtsam on hoida enda ümber tõde mittetunnistavat kaitsekihti. Väljapääs näib olevat abikaasa sõprade käes, kuid nood ei taha temaga tegemist teha. Illusioon, et ta on midagi enamat kui teised, on raske kaduma.  Kõigil läheb halvasti. Aga ta ei olnud aktsepteerinud mõtet, et see võiks ka tema enda kohta käia lk 57.  
Valge linn“ on külm ja kõle raamat, mille peategelane on kuidagi emotsioonitu. Külmust lisavad juurde kütteta maja kirjeldused ning Karini rühkimised läbi külma, jää ja lume, olles apaatne ning meeleheites samaaegselt. Otseselt seiklusrikas selle naise elu küll ei ole, aga ometigi on raamat nii põnev, et raske on lugemises pausi teha. Natuke hirmutav ka, sest kindlasti ei ole lihtne aktsepteerida enda ümber loodud ilusa mulli lõhkemist, olgu see "ilus elu" loodud siis ükskõik mis viisil.
Kogu selle raamatu võlu on tekstis, mis on lihtne, suht kirjelduste- ja värvivaene, kuid ometi kuidagi nukralt luuleline. Meeleolupildid on sellised ehedad ja ausad: naise igatus oma armastatu järele; rutiinne hoolitsemine lapse eest; enesepetmine surnud mehe hommikumantlit kandes; lapse imetamine külmas ja näljas; naiseks olemine koos loomulike kehavedelikega; viimaste toiduriismete otsimine jne.  
Lõpplahendus ei ole parem tema eelnenud elust, kuid siiski loogiline.

Hirm ei ole mingi toimiv loits, vaid riskiarvestusest johtuv ebamugavustunne. Lk 6
Võib-olla on nii, et sulle ei anta mitte last, kelle sa oled ära teeninud, vaid laps, kellega sa hakkama saad. Lk 8

Raamatus loetakse ka ühte teist raamatut ja selleks on suurepärane "Shantaram" .
Kirjastus: Eesti Raamat
139 lk
Tõlkinud: Maarja Aaloe
Lugemise väljakutse 7. teema: Skandinaavia kirjaniku raamat, mis ei ole kriminull või põnevik.
Veel on lugenud: https://lugemiselamused.wordpress.com/2016/08/23/karolina-ramqvist-valge-linn/ 
http://kultuuritarbija60.blogspot.com.ee/2016/07/karoline-ramqvist-valge-linn.html 

No comments:

Post a Comment