Tuesday, February 28, 2017

Arve



Mis oleks kui meie igapäeva kõige tavalisemad, iseenesest mõistetavad asjad nagu päike ja õhk ning kõik emotsioonid, mis võivad vähegi head tunnet tekitada, oleksid maksustatud. Jonas Karlssoni „Arves“ nii oli:  minategelane saab 5,7 miljonilise arve, mis aitaks tal hüvitada õnneliku elu ehk õnne elamuste kulud.
Kusjuures arve saaja on kõigest üks nohiklik mees, kes töötab poole kohaga videolaenutuses, toitub enamasti tellitud pitsast, ning omab vaid ühte sõpra, keda võib tegelikult hädapärast sõbraks pidada. Suurt õnne ei näi nagu olevat, samas suurt ebaõnne ka mitte. Nõudmised elule on väikesed ja nüüd siis selline lugu?! Selgub, et just sinu elus saadud elamuste kombinatsioon on näidanud sind ülimalt õnnelikuna lk 99. Olukorda tuleb kuidagi püüda lahendada ja päästev õlekõrs näib olevat W R D-s töötav Maud.
Enamik inimesi tunneb ennast halvasti. Neil on valu. Nad on vaesed, haiged, võtavad rohtu, tunnevad ängi, kardavad ja muretsevad igasuguste asjade pärast. Nad on stressis või paanikas, leinavad, vaid vaevab  südametunnistus, sooritusnõuded, uneprobleemid, ja keskendumisraskused või siis on nad lihtsalt tülpinud, nendes kaheldakse, nad tunnevad ennast ebaõiglaselt kohelduna. Petetuna, läbikukkununa, süüdlastena, mida iganes lk 99. Nii et kui nüüd need eelnimetatud asjad sind ei vaeva, siis võid hakata endale arvet koostama ja ära unusta, et teatud asjaolude kombinatsioon võib elamusi suurenda, näiteks jalutuskäik tuulevaiksel rannal, päikeseloojangul, kõige lähedasema kaaslasega annab kindlasti mega palju punkte ;)
Geniaalne lugu, mis on omajagu absurdne, omamoodi humoorikas, samas mingis mõttes nukker ka. Ehk siis peaksime väärtustama  ja hoidma asju, mis tunduvad meile täiesti iseenesest mõistetavad.
Selle looga haakub imehästi Tanel Padar & The Suni "Õnne valem"
Teised on ka lugenud:
https://lugemissoovitus.wordpress.com/2015/06/05/jonas-karlsson-arve/
http://palamuserk.blogspot.com.ee/2015/06/nadala-raamat-jonas-karlsson-arve.html
https://loterii.blogspot.com.ee/2015/09/jonas-karlsson-arve-2015.html
Lugemise väljakutse 24. teema: Raamat mida tahad lugeda, aga ei lähe ühegi väljakutse teema alla.
Kirjastus: Hea Lugu
123 lk



No comments:

Post a Comment