Tuesday, June 5, 2018

Nelja tee rist


MĂ”nikord on hea, kui juhtud teiste jutte pealt kuulama 😊. Mina kuulsin kĂ”rvalt ĂŒhte raamatusoovitust ja  see soovitus Tommi Kinnuneni debĂŒĂŒtromaan „Nelja tee rist“ on nĂŒĂŒd ka lĂ€bi loetud.  Ilma selle vĂ€ikese seigata oleks vĂ”ib olla lugematagi jÀÀnud. Igatahes on mul hea meel, et ĂŒks hea ja kĂ”nekas raamat on taas minu lugemislaual olnud ja kindlasti minusse ka oma jĂ€lje jĂ€tnud.
Raamat viib meid 19. sajandi lĂ”pu Soome ja tegevus jĂ”uab lĂ”puks vĂ€lja pea tĂ€napĂ€eva. See on ĂŒhe perekonna lugu, mis on jutustatud nelja erineva tegelase lĂ€bi. Esimese lugu on Ă€mmaemand Mariast, kes mĂ”jub igas mĂ”ttes oma ajast eesolevana. Teine lugu on Maria tĂŒtar Lahjast, kellel on pealtnĂ€ha kĂ”ik Ă”nnelikuks olemiseks olemas, aga „pealtnĂ€ha“ on vaid fassaad. Seevastu kolmanda loo keskmes olev Lahja minia Kaarin pĂŒĂŒab leida lepitust enda ja teistega. Neljandas loos on Lahja abikaasa Onni, kes ei taha olla selline nagu on loodud ning on sunnitud elama vales. Neli elu ja kolm erinevat ajastut.
Selles raamatus on nelja inimese lood elu ĂŒlesehitamisest, valikutest ja ka loobumisest. Üksildus, oskamatus oma lĂ€hikondsetega suhelda, vana ju uue kokkupĂ”rge, kus ĂŒks pĂ”lvkond ehitab ja teine lammutab selleks, et ehitada  oma ajale kohaselt, on osa mĂ”juvatest teemadest. Kindlasti on see raamat ka kitsarinnalisusest, mida on ette nĂ€idata igal ajastul.  Iga lugu on omamoodi eriline ja mĂ”juv.  PĂ€ris palju rĂ”hku on pandud detailidele ja sellele, milliseid valikuid tehakse asjaolude tĂ”ttu. Eriliselt kriipis Maria loos,  kuidas ta paitas viimast korda oma kassi, et see siis vastu seina surnuks lĂŒĂŒa, sest oli sĂ”da ja tuli Ă€ra minna, kuid kassi kaasa vĂ”tta ei saanud, samas palmipuule pandi enne minekut mitu korda vett, mis pikendas selle palmipuu elulootust.
„Nelja tee rist“ on raamat, kus kibestumust ja kurbust on rohkem kui rÔÔmu, kuid sellegipoolest meeldis mulle see lugemine vĂ€ga. Meeldis see rĂŒtm, see fragmentaarsus, see meeleolu ja raamatu pikkus.  KĂ”ige enam lĂ€ks mulle hinge Onni lugu, aga ka Lahja lugu, sest Onni oli selline looja poolt loodud, mis sellest, et sellega oli tal ka endal raske leppida. Kuid Lahja oli selline Onni pĂ€rast. Ja Kaarina oli selline Lahja pĂ€rast. Tahestahtmata lĂ€hedaste kĂ€itumine mĂ”jutab rohkem, kui seda ise arvame ja teinekord ka rohkem kui me soovime. PĂ”hjamaa inimesed hoiavad oma mĂ”tteid ja tundeid endale, mĂ”istmata seda, et ĂŒtlemata sĂ”nad ja rÀÀkimata tunded vĂ”ivad olla probleem samavĂ”rd kui oskamatult vĂ€ljendatud sĂ”nad. Ja vaikimise taak mĂ”jub, mitte ainult vaikijatele, vaid ka nende lĂ€hikondsetele.
Inimene suudab korraks isegi nagu kaalikas maas vedeleda, kui ta teab, et asjad lÀhevad paremaks. Lk 235

Parem mitu korda andeks paluda kui ĂŒks kord palumata jĂ€tta lk 235
Kirjastus: Varrak
Sari: Moodne aeg
257 lk

No comments:

Post a Comment