Friday, July 22, 2022

Juureravi

 


Mika Nousiainen on Soome Backman või on see vastupidi, igatahes on mul meeles veel 2013 loetud „Vaarikalaevukesepõgenik“. Ja muidugi tuleb lugeda, kui mälus on head mälestused.

Pekka Kirnuvaara hambad pole kiita ja nii külastab ta hambaarsti Onni Kirnuvaarat. Kahtlus, et hambaarst on Pekka vend, ostutub tõeks. Koos hakatakse oma juuri otsima. Selleks juureks on isa, kes on mõlemad lapsed kunagi hüljanud. Jäljed viivad Rootsi, Taisse ja Austraaliasse. Mida kaugemale rännatakse, seda suuremaks suguvõsa kasvab ning tasapisi selgub ka tõde isa kohta. Ja ilmselgelt ravitakse siin hambaidki üsna usinasti.

Nii et põnevust jagub. Kuid lisaks põnevusele on siin nii muhe elufilosoofia, et see, kas ja kuidas isa leiti, ei omagi nii suurt ja sügavat tähendust. Pigem on see lugu leppimisest, erisustega kohanemisest, lähedusevajadusest, andestamisest. Soe ja mõnus huumor vürtsitab seda kõike – ka kurvaks tegevad kohad on mahendatud eluterve huumoriga. Nii et ainult naljaraamat ei ole, aga tõsisemad probleemid näivadki muretumad, kui osata neisse suhtuda leebemalt. 

Just kirjutamise stiililt võrdleksin Nousiainenit Backmaniga, kuid Backman on minu jaoks filosoofilisem. Siiski oli ka „Juureravi“ mõnus lugeda. Selline üüber-lahe ajaviide.                                                                                                                                         

Armastus ei erine kuigi palju juureravist. Eesmärk on teha teisele inimesele head. See on vahel valus, vahel tulemuslik, tuleb minna sügavale enda sisse ja endast midagi anda lk 113

... kui  kellelgi teisel läheb hästi, ei  võta see sinult midagi vähemaks lk 145

Mis hõisates tuleb, seda on igemetest näha lk 239

Ja tükike Eestimaad ka raamatust: „Raske uskuda, aga inimesed jäävad ellu ka Tallinna laeval.“ Eks see Tallinna kruiis ole omamoodi walkabout..... Mis oleks kui  sarnane giidiga ekskursioon korraldataks ka Tallinna laeval? Kus turistidele selgitataks ideed, mille kohaselt kahe maa vahelise alkoholiaktsiisi erinevus paneb aluse tihedale laevaliiklusele ning nii mõnelegi kaunile või inetule armuloole. Lk 302

Kirjastus: Eesti Raamat, 2022

367 lk

                                                                                                                                                                                                                                                                                             

 

 

No comments:

Post a Comment