Wednesday, August 28, 2013

Valguse kuma



Valisin riiulist üsna kaua kuni kätte jäi Jennifer Donelly eelmisel sajandivahetusel asetleidnud mõrvast ajendatud romaan. Kaanekujundus aitab alati valikule kaasa ja seekord on see pisut müstiline, salapärane.
Mattie on tark, arukas tüdruk. Ema on surnud ja vanema õena hoolitseb ta ennastsalgavalt oma nooremate õdede eest. Üle kõige armastab ta sõnu, kirjutamist, raamatuid. Igaks päevaks valib ta sõnaraamatust ühe sõna, millele loob seoseid argipäevast. Tubli õpilasena on tal võimalus edasi õppima minna. Kuid see mis peaks ja see mis on, on kaks erinevat asja lk197. Mattie sunnitud panus kodutöödesse, kodune vaesus ja despootlik isa pärsivad hariduse omandamise võimalusi.
Paralleelina jookseb ka teine lugu. Mattie kätte usaldatud Grace kirjad, mis on täis ahastust, lootust. Need on kirjad, mida ta ei tohiks avada, kuid ta teeb seda ja neil on äraarvamatu mõju tema edasistele otsustele.
"Valguse kuma" on  ühe tüdruku täiskasvanuks saamise lugu. Lugu sellest, kuidas ära tunda õiget armastust. Kumb on siis parem, kas see, kui sul on armastav perekond või kui sul on sõnad ja lood? Mõnikord on nii, et üks unistus on ühel hetkel  hea ja teisel jälle mitte. Mattie hakkab oma unistustes kahtlema, sellele aitavad kaasa sõbrad, armastus oma pere, naabrite, väikese külakogukonna vastu. Miks sa tahad alati teiste inimeste eludest lugeda. Kas sinu enda elu pole sinu jaoks küllalt hea lk 145.
Ma tunnen mõnikord, et mind veetakse alt, […] inimesed raamatutes on head ja õilsad ja isetud, kuid inimesed ei ole sellised ja ma tunnen end mõnikord ninapidiveetud lk 154.
Mõistus kaldub esialgu armastuse poole. Olin rõõmus, et mul oli keegi, kellele oma süda kinkida. Isegi kui ta ei teinud vahet luuletusel ja kartulil ning kaldus üha rääkima maisiseemnetest lk 201. On olemas mõistuse hääl ja südamehääl, ning kui süda ütleb, et tuleb minna, siis tuleb minna. Ma tean, et lubaduse murdmine on halb, kuid mõtlen nüüd, et veel halvem on lasta lubadustel end murda lk 278.
Mõtlemapanevaid seiku on raamatu ja argielu teemal. Kumb siis on parem, kas ekstreemsusest saadav elamus või raamatust saadud elamus või kas neil on üldse vahet? Olla koduperenaine, harida põldu, kasvatada lapsi või õppida ja panna kirja oma lugusid?
Esimesed  20 lk oli keeruline aru saada, millest üldse lugu vestma hakkab. Loo algus oli tegelikult nagu algus lõpule. Sellise arusaamiseni jõudsin ka pea poole raamatuni jõudes. Enamus osa oli tagasivaade Mattie taustale. Lugesin arusaamiseks mitu korda tagakaane tutvustust, millest võis oodata mõrvalugu. Oli küll mõrv, kuid otsest seost sellel Mattie looga ei olnud. Pigem teemaks valikud, julgus järgida oma südamehäält ja toimunud mõrv aitas Mattiel teha õige valiku.
Tegemist on hästi köitva, väga värvikate kirjeldustega raamatuga. Elu 20 sajandi alguse külakogukonnas ei ole kerge, inimesed on kammitsetud oma kitsarinnalisuses. Kogu ajastu on edasiantud nii ehedalt, et selle lummuses lihtsalt oled.
Suurepärane lugemine!!! 

Veel räägivad sellest raamatust:

No comments:

Post a Comment