Tuesday, October 22, 2013

Väljarändajad



Ei teagi, kas on see sügise sündroom, aga viimasel ajal satuvad kätte vägagi nukra alatooniga lood. Sügavalt kurblooline on ka  Vilhelm Mobergi tetraloogia esimene osa.  See on nagu jätkuks eelmisele postitusele -  väljarändamised ei ole midagi uudset, kõik kordub. Loetud romaan keskendub minekule 20. sajandil Rootsist Ameerikasse.
Karl Oskar on kuningliku nime ja oma suguvõsalt päritud  eriti suure ninaga mees. Näiliselt on olemas kõik: oma talu, naine Kristiina, vähe sekkuvad vanemad, riburadapidi sündivad lapsed ja töö, töö, töö. Kuid see lõputu rügamine ei toonud hingele midagi ja vaatamata suurtele ponnistustele saadab neid pidev äpardumine. Nad püüdsid ülesmäge, läks aga allamäge.  Tööd tehakse, aga isegi laste kõhud ei saa korralikult täis.  Kui naine on sügavalt usklik, siis Karl Oskar usub peale jumala ka iseennast. Kusagilt on kuuldud unistuste maast Ameerikast. Otsus minna küpseb pärast traagilist sündmust.
Laevareis on kõike muud kui kerge. Kordamööda kõnelevad Karl-Oskar, Kristiina ja teised minejad. Kellel on ainult siht silme ees, kellel kahetsus hinges, kelle „üks jalg” jääbki kodumaale. Kapten loeb kokku reisi ajal lahkunud, on jõutud „Ameerigasse”.

On 20. saj keskpaik. Aeg, mil rõõmu oli väga vähe. Noor oldigi vaid seni, kuni mindi mehele või võeti naine. Harimatus, paika pandud reeglid, ebausk ja teadmiste vähene levik andsid oma panuse inimese olemisse. Kuid ka tol ajal olid ettevõtlikud, kes julgesid võtta riske.  Kõik ettevõtlikud ei olnud alati heade kavatsustega.
Vaatamata traagilisusele ja ajastu süngusele on selles raamatus siiski palju armastust, hoolimist. Lugemine on väga kaasahaarav ja annab oma pitseri alatiseks. 

Loe ka:

No comments:

Post a Comment