Sunday, October 13, 2013

Minu Albaania



Eelnevalt kuuldud info andis ajendi valida riiulist just see raamat. Mida öelda, igale asjale vist ei olegi seletust. Teadis ju Helmi Vela ka ise, et internetis tutvusi ei sõlmita, uisapäisa suhtesse ei tormata. Aga mõnikord on nii, et tegutsed ebamõistusepäraselt, oledki nagu halvatu. Ja hea on, kui suudad leida väljapääsu. 

Minu Albaania on reisilugu ühe ebaõnnestunud abielu kaudu. Reisi kui sellist on selles loos väga vähe. Esile on toodud Albaaniast väga palju negatiivset. Ebaõnnestunud kogumuse taustal ei oska aru saada, kas Helmi isiklikud kogemused varjutavad tegelikkuse või ongi põhjamaalase jaoks sealne elu pigem halvamaiguline. Ilmselt Helmi piiratud liikumisvõimalus ja keele vähene oskus ei võimaldanud näha ja kirjeldada rohkemat.
Kogu abieluloos lisaks tutvumiseloole oli vale ka Helmi nime tähendus albaania keeles. Kui ikka sinu nimi tähendab mürki, siis võib "mürki" võtta selle peale, et juba sinu nimi mürgitab sinu „teise poole” mõtlemist. Meil ju öeldakse, et nimi ei riku meest, aga ei kujuta ette iga päev hüüdmas näiteks Julm´a. 

Igatahes õpetlik lugu, milleni võib viia väga suurte erinevustega  kultuuridest pärit inimeste kooselu. Tegelikult antud juhul isegi ei usu kultuurilistesse erinevustesse,  selles loos on ilmselt tegemist lihtsalt julma inimtüübiga mehe näol.
Teksti on aidanud kirja panna Katrin Buchanan. 

Veel kirjutavad:

No comments:

Post a Comment