Wednesday, June 25, 2014

Kõige kallim



Olen üsna suur Norra kirjanduse austaja, aga Linn Ulmannilt midagi varem lugenud ei olnud. Seetõttu olid ootused küllalt suured. Paraku millegipärast ei edenenud nii väga see lugemine,  võib olla olid just liigsed ootused takistuseks. 

Kriminaalsest algusest kasvas välja pigem ühe perekonna lugu. Pealtnäha traditsiooniline perekond, isa, ema ja kaks last, kuid probleemid ja täiskasvanutega kaasaskäivad saladuste varjud mingis mõttes rikuvad selle traditsioonilisuse. Kavas on ema 75nda sünnipäeva tähistamine ja selle sündmuse valguses mõeldakse sellele, mis olnud, mis meeldib ja mis häirib. Esile tõusid pigem negatiivsed emotsioonid ja kõik pereliikmed käisid n.ö üksteisele närvidele, seda eri rollides olles. Tütrena  ei meeldinud Siril, kuidas ema istub ja astub, naisena ei meeldinud  mehe suutmatus perekonda üleval pidada jne.  Iga pereliige näeb elu oma arusaamade läbi ja seetõttu esineb raamatus mitmeid sisulisi kordusi.  Näiteks räägitakse pea igas  loos kandva pereliikme silme läbi ema (ämma) alkoholilembusest. Tõsine probleem ju, aga see muutub kohati tüütuks. Kuid toimunud oli ka mõrv, aga selles loos jääb peresuhete varju ja otsest lõpplahendust ka ei leia. 

Kirjutamise stiil on ilmselgelt omapärane ja ainulaadne. Ülejala kiirustades ei kirjeldata ühtegi emotsiooni. On hetked olevikust ja mälukatked minevikust, mille lugemiseks vajad ka ise sobivat häälestatust.
Mõtlemise kohaks on peresuhted: konflikt eri põlvkondade vahel, üksteisest möödarääkimised ja oskamatus suhelda.

Lugesid ja sellest kirjutavad ka:

No comments:

Post a Comment