Sunday, December 24, 2017

Jõulud jõuluraamatutega

Seekord haarasin raamatukogust kaasa paar jõuluraamatut, lootusega leida jõuluettevalimistustes hetk aega ja vaadata üle jõulutarkused. Lootus ainult lootuseks ei jäänud, tänaseks on raamatud läbisirvitud ja kohe kindlasti aitas see sirvimine mind pisut teise nurga alt läheneda saabuvale jõululaupäeva õhtule.

Neist esimene “Jõulurõõm” on kena sirvimise raamat, mille on koostanud Allan Espenberg. Luuletused, soovid, näpunäited ja mõned retseptid, on tegelikult minu põlvkonnale kõik tuttavad. Raamatu suurim väärtus on illustratsioonidena kasutatud vanad postkaardid, mille vanus on kindlasti enne minu aega.

Matthias JohannEiseni “Meie jõulud” seletab aga jõulude päritolu ja kombeid kenasti lahti. Rahvaluule kogumise meistrina on Eisen kokku koondanud pärimusi üle Eesti ja tegelikult ka kaugemalt. Raamat on esmakordselt ilmunud juba 1931. aastal. Väga tore oli lugeda nende paikade, millega olen seotud, traditsioone ja kombestikku.

Õlle ohverdamine jõuluõhtul. Varblas läks perenaine õllekannuga lee äärde ja kallas õllevahu leekivile, enne kui andis kellelegi kannust juua. Sinnasamasse valas peremees leekivile natuke viina ja jõi siis alles ise. Lk 95

Varblas lükati vankrid ja reed jõuluõhtul küljeli ja hobuseriistad viidi tuppa, et Vanapagan ei saaks öösel nendega sõitma minna lk 35

Mulle ei tulnud küll neist miski enam tuttav ette, aga lugeda möödunud aegade uskumusi oli väga lõbus ja ka mõtlemapanev: elu on nii kiires ja suures muutumises, et vaatamata püüdele seda ükskõik millisel viisil talletada, jääb mingi infokillukene ikka talletamata.  Ja kuigi me püüame vägagi vanu traditsioone hoida, on vana-aja kombed suuresti möödanik ja need tarkused jäävadki pigem kas muuseumiseinte või raamatukaante vahele.

Muidugi ei ole võimatu neid proovida mingilgi moel ennistada. Või vähemalt oma kodukandi kombestikku ise tundma õppida, neid teistelegi tutvustada, ettelugeda. 
Ettelugeda jõulukombeid jõuluõhtul pereringis - ja ongi uus traditsioon algatatud.


Soovin et Te saaksite veeta jõulud nendega, kes on Teil südames, mõttes ja meeltes! 

Rahulikke jõulupühi kõigile! 

No comments:

Post a Comment