Thursday, January 4, 2018

Sirelitüdrukud



Uude aastasse tulin Martha Hall Kelly debüütromaaniga „Sirelitüdrukud“. Viimasel ajal olen sattunud üsna järjest lugema Teise maailmasõjateemalisi raamatuid. Võib olla on see alateadlik soov rohkem teada saada ja püüda seoseid luua oma sõjas olnud isa rääkimata lugudele, kes teab. Siiski see teema ja erinevad sündmustelahendused on põnevad ning „Sirelitüdrukud“ on taas üks omamoodi lähenemisnurk Teise maailmasõjaaegsele genotsiidile.
Raamat viib meid kolme noore naise lugude kaudu Poola, Saksamaale ja Ameerikasse. Noor sakslanna Herta püüdleb kirurgiks, kuid Hitleri-aegne Saksamaa ei aktsepteeri naissoost arste. Kodune vaesus tõmbab teda üha kaugemale unistustest ja kui ta näeb töökuulutust, kus otsitakse inimesi natsisüsteemi, on tal valik tehtud ning temast saab arst Ravensbrücki koonduslaagris. Ta on sattunud natside saladuste, vägivalla ja võimu maailma.
Kasia muretu lapsepõlv lõppeb siis, kui Hitleri väed vallutasid Poola. Noorusele omase õhinaga liitub ta põrandaaluse tegevusega, kuid seal kus on tegijaid, on ka neid nägijaid, kes seda nägemist ainult endale ei saa hoida ning Kasia sõidutatakse koos õe ja emaga naistele mõeldud Ravensbrücki koonduslaagrisse. Sealt maalt ei saa ta enam kunagi endiseks.
Caroline on New Yorgi seltskonnadaam, kes teeb vabatahtlikutööd Prantsuse konsulaadis. Sõja saabudes probleemid suurenevad ning tal tuleb üha enam ja enam panustada, et leida vahendeid ja võimalusi aitamaks inimesi, kes põgenevad sõjajalust. Teed armastatuga ristuvad küll, kuid koosolemise võimalus jääb vaid unistuseks.   
Selle raamatu lugu ulatub 39ndast aastast 59ndani. Kolm naist, kolm elu, kolm iseseisvat elupaika, kuid sõja edenedes hakkavad need elud üksteisele aina lähemale tulema. Kõigepealt toimub muidugi Kasia ja Herta eluteede ristumine. Hiljem lisandub Caroline. Koonduslaager, inimkatsed, ellujäämispüüdlused on vaid mõned teemad, millest raamat räägib. See lugu annab hästi edasi sõja ulatuse, sest sõja kaudsemad mõjud kandusid ka sinna, kus otseselt ei sõditudki ning sõja järelmõjud kestsid tunduvalt kauem, kui sõda ise kestis. Kõigi kolme naise, kellest üks oli ohver, teine kurjategija ja kolmas aitaja,  elu oli muutunud jäädavalt.
Mind on alati huvitanud, kui palju ja mil määral mõjutab iseendast sõltumatu ümbrus inimest. „Sirelitüdrukud“ on ka selles suhtes väga usutav, sest autor on teinud põhjaliku ja pikaajalise uurimistöö õppides tundma tausta ning enamus tegelasi on olnud tegelikkuses ka olemas. Tegelikult pakub see raamat arutlemis- ja mõtlemisainest kohe kauemaks, sest inimpsüühika on keeruline ning keeruline on mõista neid tegusid, mida sa ise valmis tegema ei ole. On väga kole mõelda, et selliseid asju on teinud inimesed inimeste kallal.
Rusuvaltmõjuva tõsieluliku tausta ümber on loodud haarav ilukirjanduslik lugu, mille lugemine ei võtagi palju aega, sest sa lihtsalt loed ja loed, kõrval kasvamas taskurätivirn ning käest ära panna ei saa enne, kui on loetud ka autori tänusõnad.
Kirjastus: Päikese Kirjastus
511 lk

No comments:

Post a Comment