Thursday, July 5, 2018

Seotud


Domenico Starnone „Seotud“ kõnetas mind lihtsa kaanekujundusega ja lugemisotsus sai teoks. Kiire internetiotsing ütleb, et tegemist peaks olema Domenico Starnone 13. raamatuga ja on KULKA kirjanduse sihtkapitali selle aasta soovitus.
Vanda ja Aldo ning lapsed Sandro ja Anna - ühe abielu lugu, nii võib kolme sõnaga üldistavalt öelda selle raamatu sisu kohta. Parem on tutvustada seda raamatut siiski raamatu enda sõnadega: Meie vanemad on kinkinud neli väga harivat stsenaariumi. Esimene: noored ja õnnelikud ema-isa, lapsed naudivad Eedeni aeda. Teine: isa leiab omale uue naise ja kaob temaga nelja tuule poole, ema kaotab aru, lapsed kaotavad oma Eedeni. Kolmas: isa mõtleb ümber ja tuleb koju, lapsed püüavad tagasi maapealsesse paradiisi saada, ema ja isa demonstreerivad iga päev, et see on kasutu vaev. Neljas: lapsed avastavad, et Eedeni aeda pole kunagi olnudki ja tuleb leppida põrguga.lk 147
„Seotud“ on üsna õhuke raamat ja läbi sai väga kiiresti. Samas on pärast lugemist nii paljudele nüanssidele mõelda ja üsna raske on kõike seda läbi seedida. Võib ju  mõelda, et kõik ongi lihtne: on pere, mees petab ja vahetab naise välja noorema eksemplari vastu, naine teeb etteheiteid, lapsed ei oska valida pooli ning keegi on alati kindlalt süüdi. Siiski ei ole sellistes solvumiste ja suhete sasipuntras midagi lihtsat ning raamatu autor on osanud neid puntraid nii hästi harutada ja nii hästi kirja panna, et kord tundsin kaasa naisele ja mees tundus tõeline siga, siis jälle mehele, sest sellise naise kõrval ei saa olla normaalne ning taas oli kõik vastupidi. See lugemine oli nagu istumine veidral vaekausil – millisele poolele (mehe poole – naise poole) vähem kihte ladestub, sinna poole kaldud. Ja nendeks kihtideks on süüdistamine, allaheitlikkus, otsustusvõimetus, käskimine, keelamine, petmine, valetamine ehk teisisõnu kõik, mis hävitavad usku, lootust, armastust. On päris julm, kui sa ei saa kunagi olema see, kes tahad, vaid see, kes juhtub lk 23.
Kuid mängus on ka lapsed, ja selles loos on väga hästi edasi antud, mis suhte purunedes muutub lastega seoses. Kas elu läheb edasi samamoodi kui kõik veel koos olid, või muutub ka lastega koos oldud aeg? Millised on isa hirmud, kuidas paistab lastele isa uus õnn uue naisega? Kuidas mõjub uuele naisele isarolli nägemine? jne. Lihtsaid lahendusi ei ole ja ega ei teagi tegelikult ka raamatu lõppedes, mis see õige siis on? Mõtteainet on palju, põnevust samuti ja raamatu lõpp on taas kord väga ootamatu.
Taas kord suurepärane lugemiselamus!
On raske meeldivalt kannatada lk 83
Kirjastus: Gallus
166 lk

No comments:

Post a Comment