Monday, May 20, 2019

Aasia hullult rikkad

https://www.vanityfair.com/culture/2013/06/crazy-rich-asians-kevin-kwan-asia-upper-crust

Kevin Kwan on Singapurist pärit kirjanik, kes elab USAs, kuid tema kirjutatu Aasiast ahvatles lugema mitmel põhjusel. Kes veel oskaks paremini tajuda seda maad ja olustikku, kui mitte päritolu järgi kodanik. Ilukirjandust Aasiast ma ei olegi varem lugenud, kui jätta välja mõned Jaapani kirjanikud. Ajendiks sai ka minu põgus Singapuri väisamine - lootsin leida mingeidki väikseid seoseid sellel visiidil nähtule.
Aga raamat ise viib ülirikaste ja ilusate maailma. Rachel Chu ja Nicolas Young on paar, elavad Ameerikas. Nüüd on Nick võtnud nõuks viia Rachel Singapuri ja tutvustada teda oma vanematele ning teha hea õnne korral ka abieluettepanek. Singapuris selgub, et Nick on kogu saareriigi ühest jõukamast perekonnast pärit pärija. Seega Nicki ema ei ole sugugi õnnelik nähes sellist pruuti, kes ei ole tollest rikkast Chu´de perekonnast, vaid sellest teisest, ei-midagi ütlevast. Et Nicki takistada, tuleb kasutusele võtta meetmed. Kogu suur pere, nõod ja nõbude nõod, on oodatud aasta kõige oodatumasse pulma. Midagi juhtub ka.
Tõeline üüber-rikaste inimeste maailm, kus oluline on disaineri viimane mood, eralennukid, prestiižsed peod, õppimine ja reisimine Euroopas, USAs, väiline ilu ja sära ehk teisisõnu, oluline on näimine, mitte tegelik sisu. Üldiselt oli seda sära ja sädelust üsna tore lugeda. Nimesid oli palju, ja neis Yongides, Chudes ning Khoodes oli võimalik kuidagi väga lihtsalt orienteeruda.  Muidugi see kaasaegne rikaste maailm januneb kõige uue ja innovaatilise järele, silma hakkasid lootoslillevarrest kangas, molekulaarköök jt sellised mõisted, mille sisu ma täpselt ette ei kujutagi.
Singapuris käies külastasin ka sealset botaanika aeda, oli väga võimas kogemus. Raamatust aga selgus, et Nicik vanaema ultravõimas palee oli peidetud botaanikaaia kõrvale rohelusse, nii et väljast poolt seda lossi nähagi ei olnud. Lugedes tekkis muidugi déjà-vu tunne, sama tunde lõi ka Changi lennujaama kohta öeldu: tund aega tagasi maandusime kõige ilusamas ja modernsemas lennujaamas, mida ma kunagi näinud olen lk 105. Võin öelda, et sama siin 😉.  Rohkem äratundmisrõõmu ei olnud. Äratundmiseks ei pea ma muidugi seda, millises valguses eestlast näidatakse: selleks ajaks, kui tujukas eestlannast ettekandja Nickholase joogi-tellimust võtma tuli lk 83. Nii et imenatuke eestlast ka selles raamatus. 😂
 „Aasia hullult rikkad“ on ehtne naistekas, selline lihtne ja pingevaba. Loed seda seletamatut näimise püüdlust ja olles totaalselt teisest maailmast iga mõttes, siis saabki see olla vaid lihtne meelelahutus. Kaanepilt on ka hea, kui pärlid pähe kinni jäävad, ega siis neid sealt enam välja saa.
Kirjastus: Tänapäev, 2019
430 lk
Filmgi on valminud selle raamatu põhjal. Vaata treilerit siit: https://www.youtube.com/watch?v=LMngzLalU1U

No comments:

Post a Comment