Thursday, December 19, 2019

Charlie muutub kanaks



Vahelduseks lugeda lasteraamatuid on väga lõõgastav, ühtasi tuleb meelde lapsepõlv ja need lasteraamatud, mis meie ajal populaarsed olid. Tuleb tunnistada, et tänaste laste valik kirjandusmaastikul on tunduvalt rikkalikum. Ja kui ilmub üha uusi ja fantaasiaküllaseid raamatuid,  isutab lugema küll. Nõnda sattus minu teele Sam Copelandi ,,Charlie muutub kanaks,,. Tegemist on autori esimese raamatuga ja ta arvab, et kui see raamat osutub populaarseks, siis võib juhutuda, et tema sulg enam tolmu ei kogu.

Raamatu nimikangelane, Charlie McGuffin võiks olla üsna tavaline poiss, aga elu ise ei lase tal tavaline olla. Nimelt, kui poisil on mure, muutub ta vastavalt olukorrale mis tahes loomaks: kirbuks, tuviks, maoks... Ja murekohti poisil juba on, sest tema vend on haigalas ja ootab keerulisi uuringuid, vanemad on murest murtud ning lisaks on üks paha poiss Charlie muundumisele jälile saanud. Õnneks on poisil olemas ka head ja toetavad sõbrad, kes aitavad probleemiga toime tulla.

Charlie muutub kanaks on raamat tõsistel teemadel lõbusas võtmes. Muidugi parasjagu põnev ka, sest muundumine on ju eelkõige seiklus. Lisaks on olemas kõik puuksu, pissi ja kakastseenid, mis lastele alati nalja teevad. Charlie on heatahtlik, nutikas, hea analüüsi ja kiire reageerimisega poiss, mis on lastele kena eeskuju, seega võib ta olla selline postiivne kangelane, kelle järgi joonduda, küll. Samuti on olemas paha tegelane,  kellega end üldse samastada ei tahaks.

Kujutan ette, et seda sorti raamat kutsub lapsi kuulama, paneb naerma, kaasamõtlema ja annab ainest ka aruteludeks. Seega sobib väga hästi seda lugu ette lugeda. Peatükid ei ole pikad, iga peatükk lõpeb just niipalju põnevalt, et oodata järgmist.  Minu hinnangul sobib raamat alates viiendast eluaastast (sõltub muidugi lapsest) kuni lapsemeelsete täisealisteni. 
P.S kanadega pole selles loos mingit pistmist. Kui, siis mure ongi see kana, mis paneb põgenema, peitu pugema, kõrvale hiilima.

Kirjastus: Varrak, 2019
261 lk

No comments:

Post a Comment