Tuesday, July 11, 2017

Täheselge, lumivalge



Olen taas Soome kirjanduse lainel, seekord esimene kogemus Joel Haahtela loominguga. Haahtela on psühhiaatriadoktor ja kirjanik, kelle loomingut on eesti keelde tõlgitud varemgi.
„Täheselge, lumivalge“ on Leo Halme päevikumärkmed, mis on kirjutatud mõeldes oma lahkunud armsamale Klarale. Märkmed algavad 1889. aastal Pariisis ja lõppevad 1936. aastal Bernburgis. Vahepealsed aastad viivad Berliinist Aasiasse. Need on ühe kurvameelsusesse kalduva tundliku mehe mõtted oma päevadest. Siiski on tema teekonnal armastust, on tööd ja põnevaid kohtumisi, kuid kes on loomupoolest loodud endasse vaatavaks, ei oska haakuda ka sellega, mis on talle nagu serveerimisi ette kantud.  
See on üksildase mehe armastuse igatsuse ja ootuse lugu. Lugu sellest, et iseenda eest ei ole pääsu - põgene kuhu tahad, sinu mõtted saavad sind kätte igal pool. Raamatu lõpp jõuab välja tänapäeva, on väga ootamatu ja viib mõttele: geenide vägi on väga tugev; ajalugu kordub vaatamata sellele, et kuri Hitleri rassipoliitika nägi ette hävitada maapealt pärilike haiguste sh vaimuhaiguste edasikandumise (Aktion T4)
Ilus, valus, poeetiline, sisekaemuslik raamat, mida võib lugeda ühes rütmis päevikupidajaga – päev (peatükk korraga). Tekst on väga nauditav ning loodud on kauneid metafoore.
On endalegi ootamatu, et piilumine ühe loodud tegelaskuju päevadesse, nende katkendlike päevikusissekannete põhjal koorunud elulugu ning piilumine tema tundemaailma, oli väga nauditav, natuke põnev ning mõtteainet pakkuv.
Mina painutan oksa, aga oks tahab tagasi naasta sinna, kus oli. Kui ma lahti lasen, on see läinud. Maailma ei saa oma tahtmise järgi vormida lk 47
Kui maailm ükskord maha jätta, siis sinna tagasi ei pääse. Oks ei hooli enam mahakukkunud õunast lk 206
 On inimesi, kes tulevad üha uuesti meie ellu, üha uuel kujul, aga siiski alati sellesamana. Nad tuletavad meile meelde seda, mis on läinud ja mida on siiski veel igal sammul olemas lk. 290
Kui inimene sureb, saab temast tähesüütaja. Igal õhtul tähesüütaja ärkab, paneb tähelaterna põlema ja valvab tuld kuni tuleb hommik lk. 343
Kirjastus: Hea Lugu
343 lk
Lugemise väljakutse 37. teema: raamat, mille tegevus toimub mõnes suurlinnas.

No comments:

Post a Comment