Thursday, April 29, 2021

Ematiigri võitlus

 


Nagu jätkuna Celeste Ng raamatu „Kõik, mis ma sulle rääkimata jätsin“ teemale lugesin Amy Chua „Ematiigri võitlust“. Lastekasvatamine on omamoodi keeruline ülesanne, milles on väga palju nüansse, ja need teiste lood panevad mõtlema enda tehtu või tegemata jätmiste üle. Amy Chua on õigusteaduste professor ning raamat on tema päris kogemustest.

Amy sõnul erinevad lastekasvatamise kultuurid Aasias ja Läänes totaalselt. Lääne kultuur soosib vabakasvatust, lapse arvamust, sundimatust, Aasia kasvatusmeetodid seevastu hõlmavad rohkem sunnimeetmeid ja on Lääne kultuurist veelgi rohkem edule orienteeritud. Amy on abielus juudirahvusest mehega ja neil on kaks kena tütart. Tütred on andekad ja neile sisendatakse päevast päeva tubliolemise vajadust. Tüdrukud harjutavad päevas tundide viisi klaverit ja viiulit. Ema pühendab laste õppimise ja harjutamiste jälgimiseks tohutult palju aega, energiat sundimiseks, palkab parimaid õpetajaid, suunab erinevatele konkurssidele, et tütardest saaksid maailma parimad. Paraku läks nii, et ühe tütre peal meetodid töötasid hästi, teise puhul aga mitte.

Minul oli neist lastest igal juhul kahju. Parafraseerides Eesti filmiklassikuid ütleks, et need tema meetodid on mulle vastuvõetamatud. Kindlasti peab sundima, aga kusagil on piirid, või siiski ei ole? Kohati tekitas see lugemine ka tunde, et selline pressing õigustab end. Kui laps on saanud eduelamuse just tänu sundimisele, on ta siiski lõpuks tänulik selle sundimise eest. Ilma peale käimiseta tuleb loobumine vast kiiremini? Samas on selline lapse pidev kontrollimine, küsitlemine, peale pressimine ka klass omaette oskust ja tahtmist. On väga raske mõelda, et mis see õige on. Võib olla minu enda lastest jäid kasvamata andekas flöödimängija, raamatuillustraator ja kitarrivirtuoos sellepärast, et minus ei olnud sundimise jõudu?! Igatahes pakub see raamat mõtteainet.

Kirjastus: Postimees, 2021

193 lk

No comments:

Post a Comment