Thursday, November 7, 2013

Viimane kiri Rootsi



 
Elatud on juba aastaid võõrsil või siis ehk juba kodus. Asjad edenevad nii, kuidas Karl Oskaril jõudu ja pealehakkamist on, ja seda tal on. Seda on kogu Ameerikas. Teaduse ja tehnika kiire areng jõuab ka Karl Oskari koju ja annab pisutki hõlpu Kristinale, kes saab nüüd perele riided kokku vuristada õmblusmasinal. Kristina on leppinud kõigega, ka sellega, et tema eluaastad siin võõral mandril ei kesta kaua. Ta palub vaid, et saaks lapsed veidigi suuremaks kasvatada, kuid tema jõud on raugenud. Keha on kurnatud sagedastest rasedustest ja igatsusest. Kristina tundlik natuur ei olnud selleks kõigeks loodud. Karl Oskar sai aru, et Kristinal on raske, aga ta ei mõistnud tema hingeseisundit lõpuni. Armastatud kaasa surm murrab ka tema sihikindluse ja teotahte.
Inimene on kord nii loodud, et otsitakse ja igatsetakse paremat, aga kas see uus on alati parem? Ühtemoodi surelikud ollakse nii vanal kui ka uuel maal, nii kodus kui võõrsil.

Läbi nelja osa käsitletakse peaaegu ühe inimpõlvepikkust perioodi, kus lisaks perekonna loole on palju ajaloolist tausta 20. sajandi keskpaiga Ameerika elu, olu, muutumise, arenemise kohta. Aastatest minnakse üle, aga milleski katkendlikku tunnet ei jää. „Tee tööd ja näe vaeva” on läbivaks jooneks igas osas. Kas tuleb ka armastus? Armastus on, on Karl Oskari ja Kristina, Kristina ja Jumala,  Karl Oskari ja uue kodumaa vahel, kuid Kristina leppis vaid armastusega oma mehe ja laste vastu, uus kodumaa jäi talle võõraks. Mis sellest, et leppimine tuli. See maa muutis neid kõiki, kuid ka nemad muutsid Ameerikat ja sealsete elanike elu. Suured indiaanlaste elualad said asustatud võõramaalastega, kes kodustasid selle endale. 


Kui tavaliselt aegu hiljem pärast lugemist ei mäleta sisu ja tegelasi, mäletad vaid tunnet  – oli hea raamat, siis selle tetraloogia puhul küll mälu suures plaanis millegagi alt ei vea. Peale emotsiooni mäletad ka teatud nüansse. Karl Oskar ja Kristina on tegelaskujud Rootsi kirjandusest ning sama olulised, kui Eestile Vargamäe Andres või Norrale Kristina Lauritsatütar. 


Informatiivne:

No comments:

Post a Comment