Thursday, March 4, 2021

Iluküla

 


Eelkõige äratas huvi selle raamatu autor, baltisakslane Käthe von Roeder-Gnadberg. Eestimaal sündinud ja kasvanud naine on kirjutanud loo, mis on tema hingeline teekond tagasi lapsepõlvemaale. Raamatu prototüüp on tänaseks hävinud Põlliküla, mõis Pakri poolsaarel. Samas lugu ei ole otseselt autobiograafiline.

Tegevus raamatus toimub kolmekümnendate teisel poolel. Seitsmeteist aastane Arina tuleb Berliinist Ilukülla, kus ta teab elavat oma vanaisa. Ta tuleb, et jääda. Paraku on suguvõsast seal alles vaid onu ja ka vana lapsehoidja Liisu. Uus perekond võtab aga tüdruku kenasti vastu ja nüüdsest jätkub elu Eestimaal. Kool, sõbrad, leitud sugulased annavad hea stardi uuele algusele. Suguvõsa tunneb Arinas ära pea paar sugupõlve tagasi elanud vaarema, kelle maal kaunistab sinist salongi. Keset uut elu sirgub noor neiu naiseks, kelle südamesse mahub lisaks keelatud armastusele ka päris armastus. Siiski ei ole Arina ainuke keskne kuju, ka teistel pereliikmetel lastakse särada, lastakse uskuda, loota ja armastada.

Millegipärast ma alustasin seda raamatut mitu korda. Miski selline, mis lugema kutsub, on selles raamatus olemas, kuid jah, midagi jäi puudu ka. Kuid ma ikkagi üritasin ja kui lugemisehoo sisse sain, siis üldiselt siiski ju sobis. Võib olla oli see story liiga uskumatu, liiga ära nämmutatud.  Küll mulle meeldis see baltiaadlike ajastu, kombed, arusaamised ja käitumine, mis ka iga põlvkonnaga oli muutumises. Nii et teatud vanaaegne maik on sellel lool man. Samas oleks sellest vanast ajastki õppida palju. Näiteks toona oli väga oluline koht palvel enne teele minekut. Selles raamatus on üldiselt kõike, on Eesti ajalugu, armastust, ärevate aegade saabumise ohtu. Kuid jah, autor ise oli kutsuvam kui lugu on välja tulnud. Kõige kummastavam oli aga minu jaoks loodus. Need ranna kirjeldused kajastusid mulle pigem mõne Austraalia ranniku kirjeldusena (kuidas hoovus tuleb ja tüdruku ära viib). Samas ei ole ma väga Paldiski ümbruse randade iseloomuga tuttav. Võib olla siis tõesti?!

Kirjastus: Eesti Raamat, 2020

363 lk

No comments:

Post a Comment