Sunday, March 7, 2021

Põrgusse ja tagasi

 

 


Sellised kogemusraamatud, kus keegi räägib oma uskumatutena näivatest elukeerdkäikudest on alati väga kasulik lugeda. Kasvõi juba sellepärast, et tajuda mõnikord igavana näivat argipäevahallust positiivsemana.  Andrus Mikiver kirjutas oma valede valikutega looritatud elust raamatu.

Ebaõnne algus oli nagu ikka, lapsepõlves. Alkohol, vägivald, kodusoojuse puudumine saadab tavaliselt kuritegelikule teele astujaid. Nii oli see ka Andruse puhul. Kindlasti aitas kaasa riskialtisus ja keevaline iseloom. Väiksemad poiste tembud kasvasid üha suuremateks ja kõik valitud teed päädisid lõpuks aastatega Peruu vanglas. Oma loos näib ta üsna aus, detailidesse ei lasku, vaid laseb laias laastus oma elust osa saada. Siiski märkab ta ka kõige raskemates olukordades headust ja päästvaid õlekõrsi. Raamat on minu arvates hästi ka kirja pandud. Siin on emotsioone, sisemisi vaatlusi ning kogu seda lugu sellisel kujul on täpselt paras annus.

Arvan, et sellisest elust saaks pikemagi põneviku kirjutada, sest ilmselgelt ainest jaguks nii vangla kui ka eelnenud aastatest. Õnneks on Andrus tänaseks kannapöörde oma elus teinud. Kusjuures kirjutab ta ka sellest hetkest, mil tuli mõistmine, et vanaviisi jätkamine ei ole jätkusuutlik.

Andrus soovib oma looga tuuagi nähtavale kõik tagamaad ja kutsub üles tähele panema raskustes noori. Samuti on see lugu õpetlik kõigile, kes puutuvad oma töös kokku lastega. Kerge on hukka mõista, raskem toetada ja õigele teele suunata.

Kirjastus: Andrus Mikiver, 2021

89 lk

No comments:

Post a Comment