Tuesday, September 3, 2013

Delikaatsus



 
Sarja "Punane raamat" ei ole ma varem lugenud. Tagakaane tutvustus tundus huvitav ja raamatu lõppedes järeldan, et  lühidalt kogu raamatu sisu on seal lõpuni öeldud.
David Foenkinos on mahutanud 173-le leheküljele kolme inimese loo, mille keskmes on glamuurne Nathalie. See on lugu, kus segunevad põhjamaine kainus ja lõunamaine temperament.  
Nathalie on hingeline naine,  õnnelikus abielus. Üks tähelepanematu samm  ja ta jääb leseks. Pärast mitmeid aastaid üksiku endassetõmbunud elu suudleb ta hetke ajel rootslasest töökaaslast  Markust . Tema seda hetke ei mäleta, küll mäletab aga Markus. Ja miks Markus mäletab? Sest ta jumaldab kaunist naist. Sisemiselt on Markus täiesti ebakindel, ja see ebakindlus tulenes tema lapsepõlvest: ta oli laps, keda teised koolihoovis pilkasid, ta oli sõdur, kelle kallal nokiti, ta oli turist, keda tüssati.
Markus on delikaatne, või on see pigem sisemine kohmetus, hirm õnne ebaõnnestumise ees, mille tagant väljanäidatud tunded näivad delikaatsed?  Ebakindel, segaduses  käitumise  võlub Nathalied , ta näeb seda ainulaadsena. Ka rootslaslik rahu, leppimine olukordadega lähendavad Markust, kes tavaliselt jääb kaaslastele tähelepanematuks,  üha enam naisele. Markuses oli midagi, mis ei sunni päevi ohtu seadma.
Ka ülemus Charles jumaldab Nathalied või armastab oma egoistlikku armastust armastuse vastu, unustades oma abilelu. Charles oleks võinud Nathalie põlvedest raamatu kirjutada, samas kui ta poleks osanud nimetada oma tütre lemmiklauljat. Lk 140.
See on raamat, kus tõlgendatakse märke, püütakse oma tunnetes selgusele jõuda ja ettetulevad juhused aitavad seda. Tekst on nauditav, paeluv,  üksikuid detaile on väga delikaatselt kirjeldatud, ladus ja lihtne lugeda. Ei puudu ka pisuke huumor  peatükile järgneva kõrvalpõike näol. Kui Vaarikalaevukesepõgenik rääkis rootsi ihalusest, kus esmapilgul kõik rootslased näisid täiuslikud, siis selles raamatus rootslane ei näe oma rahvuses midagi ülistamisväärset Rootsis on inimestel kutsumus olla sünge lk 88. 



Igas ihas võitlevad munk ja lihunik lk 66

Enamik lugusid taandub tühipaljale hetkele lk 69

Meeldis ja soovitan.

Teiste arvamused:

No comments:

Post a Comment