Sunday, October 8, 2017

Viimane laev




„Viimane laev“ on Elo Seliranna alias Aliis Jõe esimene romaan. Ilmselt meeldib autorile nimi Aliis väga, sest ka loo peategelane kannab sama nime. Nii annab see lugu autorile teise elu väljamõtlemise mõõtme.
Raamatu Aliis on üsna õnnetu üksikema, kes rühmab hommikust õhtuni oma poja heaks, et tollel tuleks ja oleks parem elu kui temal. Kuigi Aliis näib  üsna allaheitlik ja nurka surutud, oli ta leidnud võimaluse minna tööle Rootsi koristajaks, et toetada poega tema arstiõpingutel. Elul on aga üllatused varuks ka tema jaoks. Ootamatult päästab ta laevas ühe rikka vanahärra elu, kes tänutäheks pakub eluaset ja leiba hoopis enda villas Prantsusmaal. Võrreldes möödunuga on sealne elu nagu elu teises dimensioonis. Ta peab vaid vanahärra kuuldekauguses olema ja ise oma aega sisustama. Nüüd jääb aega mõelda ja tagasivaadata ka elatud aastatele.
Ehk teisisõnu on lugu naisest, kes on vaikne ja vagur, kuid muutub ilusa elu maitset tundes enesest teadlikuks ja vaat et flirtivaks kaunitariks. Mis tähendab seda, et allaheitlikkust ja murust madalama oleku tingib enamasti vahendite puudumine. Siiski andis vanahärra vaid vahendid, neid kasutama õppima pidi naine ise, seda vanahärra kaaskonda kuuluvate ekspertide abiga. Minu jaoks tundus küll see kontrast kahe Aliisi vahel liiga suur: Aliis kes oli ülimalt tagasihoidlik, endasse tõmbunud hall hiireke, ja Aliis kes teadvustab oma ilu ja sarmi ning käitub kui suurilmadaam.
Raamatu huvitavaim osa olid vanahärra mõttekäigud elust ja õnnest.  Muidu oli lugu üsna seebilik, etteaimatav ja läbinähtav. Siiski ka realistlik, lihtne ja ladus, kust sai välja noppida nii mõnegi mõttetera.
Vaatemängu žanr, mida pakkuda publikule soojenduseks, on igaühe enda valida lk 71
Vanemad vastutavad küll laste eest, aga mingit õigust nende isiksuste sisse pugeda neil pole lk 80
Kirjastus: Varrak
192 lk
Lugemise väljakutse 32. teema: raamat mille kaanepildil on kaunis kleidis naine.
http://www.ohtuleht.ee/831936/ajaviiteromaani-retsept-taipasin-kohe-et-esimene-teema-on-kaalust-alla-votmine-ja-teine-elule-uue-pilguga-vaatamine 

No comments:

Post a Comment