Saturday, July 5, 2014

Märkmeid Eestist

Eks alati on põnev teada, mida meist mõeldakse või arvatakse. Ühe nägemuse Eestimaast  ja rahvast on kirja pannud prantslane Richard Millet.

Mõttevälgatusi ja erinevaid seoseid on ta väljatoonud seinast seina. On häid ja vähem häid arvamisi, mis segunevad tema enda sisemaailma päevavalgele toomisega. Näib üllatav, et põgusal siinviibimisel ei piirdunud ta ainult Tallinna külastamisega, vaid jõudis ka näiteks Abrukale ja Abja-Paluojale. 

Ise oleme nii harjunud kõige meid ümbritsevaga, aga need samad kitsaskohad, mis ennastki häirivad on ka kirjanik väljatoonud. Kunagi oli vaat et staatuse sümboliks elada kolhoosikeskuse paneelmaja korteris. Nende väljanägemine ja ümbrus jätavad täna paljudes paikades soovida ja selle on ära märkinud ka Millet. See kõik, mille ta välja toob, ei näi sugugi halvustav, pigem mõrult aus.

Aga positiivsemaid märkmeid on ikka ka, mida ise nii väga ei ole teadvustanudki. Näiteks Eesti topeltvokaalid, eriti naisenimedes, nagu Jaanika, Triin, Tuuli, Kristiina, on kui meelelise õnne, vaat et õnneliku elu tõotus lk 10. Õnnelikud topeltvokaalidega nimede kandjad :)

Millet on teinud juba enne reisi algust ära põhjaliku uurimistöö ja näib, et  teab meie taustast rohkemgi kui keskmine eestlane.
Nagu pealkirigi ütleb, on kirja  pandud mõtted nagu märkmed, mõned mõtted pikemalt, mõned lühemalt ja tema mõttesähvatused mahuvad ära napile 80-le lehele. Samas on kirjutatu ikka ehtsalt prantsaslik ja eestlase mõttemaailmale vägagi teistsugune lähenemine.

Veel kirjutavad:

http://riiulis.blogspot.com/2014/06/markmeid-eestist.html

http://maemaailm.blogspot.com/2014/07/markmeid-eestist-richard-millet.html

No comments:

Post a Comment