Tuesday, January 12, 2016

Lootuse õunakook

Lugemise väljakutse nimekirjas 2. teema on noortekas, milleks valisin  Sarah Moore Fitzgeraldi Lootuse õunakook. Raamatu  mõistatuslik pealkiri ja tagakaanel olev kokkuvõtte olid kindlad abilised valiku tegemisel.
Lühidalt sisust: 14 aastane Oscar elab koos isa ja ratastoolis oleva vennaga, armastab küpsetada maitsvaid õunakooke ning on kiindunud oma naabritüdruk Megi. Tunded on vastastikused. Paraku kolib Megi pere ja asemele kolib Paloma, kes on küll kena ja pealtnäha tore, kuid ilusa pealispinna all ei ole nii ilus sisu. Paloma saabumisega muutub Oscari elus kõik. Sageli on nii, et sõnad võivad rohkem haiget teha kui teod. Ühel päeval saab Oscar kaaslaste poolt hüljatud ja häbistatud. Otsus sõita igaveseks merre küpseb hetkega. Kõik ei lähe küll nii nagu tal plaanis oli.
Raamat on ülesehitatud nii, et lugeja ette laotuvad Megi ja Oscari versioonid vaheldumisi. Mõlema vaated olnule on täis kahetsust ja kurbust. Meg on kurb, et ei osanud õigel ajal olla sõbra kõrval ja ei julgenud oma tegelikke tundeid tunnistada.  Oscari jutustusest selgub, mis viis teda sellise radikaalse teoni.
LOOTUSE ÕUNAKOOK piltKoolikiusamine on teema, mis kummitab aastakümneid, sellest räägitakse, luuakse filme ja kirjutatakse raamatuid. Võib olla tehakse seda kõike siiski veel vähe, sest ega kiusamine ei ole kusagile kadunud. Just sellest loost tuleb väga hästi esile, kui kerge on kaaslasi mõjutada. Kui sa ühe silmis, kes on osav manipulaator, oled veidrik ja nõmedik, siis selleks, et selle ühe poolehoidu võita, võivad kõik ülejäänud hakata  pidama sind veidrikuks ja nõmedikuks, isegi siis, kui nad seda seni teinud ei ole ja ilmselt muidu ei teeks ka.  Ühel hetkel muutus Oscari jaoks selline manipuleerimine väljakannatamatuks.
Selles loos joonistub ka selgelt välja, kui on midagi juhtunud, siis vast mõistetakse juhtunu tõsidust, kuid lootus kaotatut leida jääb vaid vähestel kõige lähedasematel sõpradel. Liiga kergelt antakse alla ja liiga kiiresti vaibub otsimine. Selles loos Meg alla ei andnud, ta uuris, küsitles, pani kokku saadud infokilde ja usaldas oma vaistu.
Lootust andev osa on siin õunakoogil – kook kui hoolimise märk. Kuna Oscar päästab oma küpsetatud koogiga eluraskustele allavanduva vana mehe, siis on kindel, et heategu ei saa jääda vastutasuta. Isegi tükike õunakooki võib sisendada nii palju lootust, et homne ei pruugigi nii mõru enam näida. Keegi ju ikkagi hoolis.
See raamat peaks kindlasti kuuluma kooli soovitusliku lugemise nimekirja ja mõistlik oleks seda jälle ja jälle ülelugeda, et meeles seisaks – kiusamine on jube teema. See võib tabada ootamatu laviinina ja ilma päästva kõrreta sa sealt välja ei pruugi pääseda.
Oli suurepärane lugemine!
Täiskasvanuks saamise teel on üks hetk, kui maailm näib äkki üsna mõttetu – kui sind tabab kohutav tegelikkus, nagu miski, mis on taevast alla sadanud lk 12
[…] sõprus kas on või ei ole. Sellele ei tohiks kunagi seada tingimusi – seda ei peaks kunagi selgitama ega välja vabandama lk 134
Maailm on südametu, aga mitte alati sellepärast, et inimesed ei hooli. Mõnikord sellepärast, et nad on kimbatuses või ei tea, mida öelda, või siis ei suuda nad lihtsalt kannatavale inimesele silma vaadata. lk 162
Kirjastus: Varrak
181 lk

No comments:

Post a Comment