Tuesday, January 5, 2016

Katki



 KATKI pilt
Seekord valisin jälle lugemiseks debüütromaani, seekord Tea Lallilt. Kuna oleme raamatu autoriga n.ö ametiõed, siis omamoodi põnev ootusärevus oli ka sellest tingituna üleval. Võib kohe ära öelda, et minu arvates võib teda pärjata kirjaniku austava nimetusega küll.
Raamatu peategelane Ragne on keskeas naine, kes ei ole end siiani päriselt leidnud. Kõik on nagu olemas, mees, laps, kodu, kuid tema kurvameelne hing ei lase armastust ja õnneliku olemist kogeda. Naine üürib endale maamaja üksildases paigas. Seal tekib äratundmine, et see ongi see õige paik. Paik, kus sirvida oma vanu päevikuid, mõelda  mõtteid õigeks, sorida  mälestustes ja alustada isikliku luuleraamatuga. Vana maja kannab endas saladusi, Ragne leiab vana perenaise märkmiku. 
See on väga tundelise ja kurva algusega raamat. Ragne märkmed on täis kurbust, ängi, kohati lausa morbiidsed, samas mingi seletamatu igatsuse ilu on neis samuti olemas. Raamatu edenes tuleb veidi helgemaid noote juurde või õigemini reaalsus sunnib meenutuste asemel tegutsema ning kogu olustik ja tegevus muutub praktilisemaks. Tegutsedes ei ole aega end valusate mälestustega piinata. Selgub, et majale on tekkinud tegelikud ostjad ja lisaks ka vana perenaise märkmikust loetud saladus peab lahendatud saama. Raamatu lõppedes midagi lahtiseletamatut õhku rippuma ei jää.
Müsteeriumi ja salapära lisab vanaperenaise silmadega koer, kes ilmub ei kusagilt ja kaob ka ei kusagile. Selles raamatus on just igatsevale hingele palju:  äratundmist, samastamise võimalust, lummust. Mingid tunded on lahtiseletamatud ja sageli on nii, et sa isegi ei tea, mida oma päevadelt ootad? Samuti pakub mõtlemisainet inimese suutmatus asju lahti rääkida, üksteisest mööda rääkimine.
Minu jaoks lõhestas just see praktilisem pool raamatu kuidagi kaheks. Kui raamatu lugemise ajal tundus majaostjate loosse lisandumine kuidagi nagu võõrkehana, siis lõpuks täitis see siiski  eesmärki.
Oli omamoodi ootamatu ja haarav lugemine!
Kirjastus: Tänapäev
287 lk
 Tea Lall  Jõgeva linnaraamatukogus. „Katki” on tema esimene romaan, mis võitis kirjastuse Tänapäev 2015. aasta romaanivõistlusel III koha.
 

No comments:

Post a Comment