Monday, January 10, 2022

Tim. Avicii elulugu

 


Midagi ei ole parata, noore andeka inimese elukäik läheb alati korda, eriti kui see mingitel segastel asjaoludel lõppeb liiga vara. Ka Tim Berglingi ootamatu surm tekitas küsimusi. Nüüd kui Mans Mosessoni sulest Avicii alias Tim Berglingi eluloost raamat sündis, pidin lugema.

Kahtlemata oli tegemist üliandeka noore inimesega, kelle leek põles eredamalt tavalise noore inimese leegist. Täiesti harilikust poisist tõusis täht kõrgustesse, kuid maailmakuulsuse staatuses oli raske jääda iseendaks. Timis oli tegelikult kaks poolust, ühelt poolt igatses hing tähelepanu, teisalt ei tulnud tema vaim sellega toime. Noores mehes oli palju komplekse ja jonnakat kangekaelsust. Lisaks kõik need ahvatlused, mida ta küll trotsis, osutusid talle saatanast olevaks, ta lihtsalt järjekindlalt hävitas ennast.

Mulle väga meeldis „Wake me up“  sõnum, mis nüüd pärast Timi lahkumist kõlab kuidagi eriti prohvetlikult: So wake me up when it's all over, When I'm wiser and I'm older, paraku ei ole elul kordustrükki ja vigade paranduseks äratust ei ole.

Raamatus on Timi teekond ilma detailidesse laskumata üsna üksikasjalikult kirjas. Nii et kurb raamat, ja ikkagi õpetlik ka: ärge tehke seda, millega hing hakkama ei saa; ärge tarbige seda, millega keha ja vaim hakkama ei saa.  Võib olla oli tema eluraamat ettemääratult olema nii lühike ja sellepärast see elu nii intensiivne oligi, kes teab?  

Lisaks Avicii elulooseikadele on siin kajastatud ka meelelahutustööstuse tagamaad, mille puhul ei panegi imestama, kui talent teinekord murdub. Selle taga on ikkagi suured rahad ja kasumiootus, sellega pead jõudma kaasa sõuda iga kell. Nõrgad murduvad ja siis võib murduda veel midagi selle murduja sisemuses, sest oled ju ise ka pettunud, et ei jõua, ei oska, ei saa.

When you need a way to beat the pressure down

When you need to find a way to breathe

I could be the one t omake you feel that way

I could be the one to set you free

Kirjastus: Tänapäev, 2021

366 lk

No comments:

Post a Comment