Monday, April 25, 2022

Parandada elavaid


 

Taas olen oma lugemistega Punase sarja juures. Kõik ikka  tänu sõbrannale, kes soojalt soovitas. Maylis De Kerangal ja „Parandada elavaid“.

Nagu ütleb ka raamatu pealkiri, on raamatu teema teatud määral proosaline:  parandada surmale määratu abil elavaid.  Noor surfar Simon satub autoõnnetusse ning saab trauma, millest elulootust enam ei ole. Vanemad peavad tegema otsuse, kas aidata Simoni organite abil kedagi elule. Aega on vähe.

„Parandada elavaid“ on totaalselt teistsugune raamat just temaatika mõttes. Ma ei ole kunagi lugenud nii detailset ja sügavuti minevat lugu sellest, millised tunded valdavad lähedasi, kui nad peavad langetama maailma raskeima otsuse: anda oma lapse organid doonorlusse. Samuti ei ole lugenud sellest, kuidas ja mil määral on mõjutatud patsiendiga toimuvast arstid, õed, süsteemide haldajad; millised emotsioonid valdavad haiget, kes on elanud aastaid teadmisega, et kui uut elundit ei tule, siis teda varsti ei ole, kuid samas sõltub ju sinu elus püsimine ainult kellegi surmast (kas see mõte saab olla üldse vastuvõetav?).  Mõtteainet on selles raamatus hästi palju. Samuti on meditsiinilisi termineid, haigla protseduuride kirjeldusi, kuid see kõik on kuidagi väga õige ja vajalik, et mõista sündmusi iseenesest. Mulle meeldis, et kirjanik on võtnud endale reporteri rolli ja nagu kõrvaltvaatajana ta analüüsib ühe ja teise tegelase käitumist ja ka mõtlemist.

Seda raamatut ei saa kindlasti lugeda rannas lebotades ja n.ö ühe silmaga. „Parandada elavaid“ nõuab täit tähelepanu, sest laused on pikad, sisutihedad, sügavad, kuid siiski haaravad endasse üsna kiiresti, sest selles loos on see miski, mis endasse tõmbab, olemas. Mind lummasid taas kord autori inimhingede inseneriliku tarkusega lahtiseletatud tegelased ning ikkagi ka raamatu teema. Ei ole võimalik teada, kas selliseid valikuid tuleb elus kunagi teha, aga see tõenäosus on alati olemas. Noor inimene kindlasti ei mõtle, et digiloos on vaja teha üks klikk ja lubada oma organid doonorlusse. See raamat tuletab seda meelde. Üks parimaid raamatuelamusi sellel aastal.

Kirjastus: Tänapäev, 2018

 

No comments:

Post a Comment