Monday, February 20, 2023

Christy

 


Tuulutasin aastaid tagasi ilmunud raamatuid reisikaaslase valimise mõttega, ja näppu hakkas Catherine Marshall´i „Christy“. Raamatu kaks osa näisid olevat täpselt paras annus lugemist muude avastuste kõrval. :)

Loo sündmustik viib meid 20. sajandi alguse Põhja-Ameerikasse. Üheksateistkümneaastane Christy tahab oma elus midagi korda saata ning suundub üsna metsikusse mägisesse piirkonda, Puulõikajakurusse, õpetajaks. See on paik, kus rahvas koges pimedat ebausku ja vaesust, samas olid mägede inimesed uhked, sõjakad ning raskesti taltsutatavad. Jõukast kodust Christy pole siiski allaandja tüüp ning ka vaid primitiivsed olud panid naise tegutsema ning otsima lahendusi selle piirkonna elujärje parandamiseks. Sealset elu aitavad järjele aidata ka kirikuõpetaja David ning doktor MacNeill. Kaks sümpaatset meest seavad noore naise dilemma ette, ta peab oma tunnetes selgusele jõudma.

Nii poolkogemata koperdasin ma täiesti huvitavale loole. Raamat jutustab üsna detailselt mägirahva elu ja uskumusi, mis olid sealsete inimeste elustiili juurdunud aastasadadega. Lisaks kirjeldatakse ka kveekerite püüdu tegutseda sotsiaalse võrdsuse ja õigluse nimel. Kui nüüd misjonärid jt väljaspoolt tulnud püüdsid pisut tsiviliseerida seda piirkonda, sattusid nad alailma takistuste otsa. Ka Chrityt saatis üsna sageli ebaedu, kuid ta oli õppimisvõimeline ning mõistis taktika muutmise vajalikkust.  Nii et vaeva nägemist oli, kurbust ja pisaraidki, kuid lisaks ka armastust ja ilusaid hetki. Seega üsna helge raamat kõigi raskete hetkede kiuste, haaras kenasti kaasa ja täitis kenasti minu aega ühest punktis teise kulgemisel.

Enesesüüdistuses püherdamine ja enesehaletsus on hullem kui näoli lendamine lk 185 I osa

Kui põlgate ära naerid, sest neile on mulda külge jäänud, siis naeri magusat maitset tunda ei saa lk 109 II osa

Kirjastus: Kupar, 2019

213 + 206 lk

No comments:

Post a Comment