Thursday, January 23, 2014

Abielumeeste lood



Millegipärast ei ole ma novelle kunagi lugeda armastanud. Võib-olla sellepärast, et erinevaid jutukesi lugedes ei teki terviklikku tunnet  või on hirm selle ees, et mälu veab alt (viimaseid lugedes esimesed unustad). Eelarvamused ületatud, tõdesin, et nende Marcelo Birmajer´i seitsmeteistkümne novelliga on teine lugu - vaatamata iga loo erinevusele tabasin ikka midagi ühist ka.

Parasjagu üle vindi keeratud värvikad lood, millest mõni on traagilisem, mõni koomilisem, mõni üllatavam. Aga nii on ju abieludegagi - iga elu on oma värvigammalt isemoodi. Millegipärast mahub  igasse loosse justkui varjuna kaasa kas siis armuke, lihtsalt truudusetus või mõte truudusetusele. Autor küsib, miks on kergem abielluda täiuslikult sobimatu inimesega, kui leida ideaalne kaaslane? Otsest vastust raamatust küll ei leia, küll võib aga tõlgendada erinevaid käitumismustreid või oletada, et ongi olemas taotluslikkus abielluda võimalikult erineva inimesega, et siis leida täiendust sellele kolmanda (mis või kes see iganes oleks)  osapoole abil.

Vahtida avalikult naisi, vitsutada lohakalt süüa, ilma et naine peaks häbi tundma, hoolitseda vaid iseenese mugavuse eest. See oli kahjutu puhkehetk abielu lakkamatus voolus.  lk 116. Sellised unistused siis …. :D

Veel on lugenud:

No comments:

Post a Comment