Sunday, January 12, 2014

Rändaja THE TRAVELLER



 
Urmas Espenberg on kirjutanud raamatu, mida võib mõtestada mitmeti. Ühtepidi on tegemist ühe inimese kujunemise looga ehk siis millisest inimtüübist kujuneb igavene rändaja, eneseotsija, ja teisalt ka kaugeid maid ja kultuure tutvustava raamatuga ehk siis reisiraamatuga. 

Keegi S (kes võiks ehk vabalt ka Esbenberg ise olla) on pettunud Euroopa Liidus ja Eesti elus. Oma koha otsimine päikese all ei ole just kõige lihtsam, ja et kõik pisut selgem oleks, vaatab ta tagasi ka lapsepõlve ehk millest kõik alguse sai. Tagasivaade on kohati põgus, mis aga puudutab reisidega seotud seiku, siis ikka pikem ja põhjalikum.  Nii viis soov end proovile panna, uusi maid ja inimesi kogeda, teda juba tudengieas Nõukogude Liidu aegsesse Kesk-Aasiasse, Kaukaasiasse. Edasi, nagu loogilise jätkuna  teekond, hakkamasaamise proov Ameerikas, mis läks paraku oodatust raskemalt.  Kodumaale naasmine ei toonud samuti rahuldust hinge. Elus on nii palju igasugust müra, et ülev oli kaotanud tähtsuse ja tähenduse. Tuli ju tegeleda igapäevase rahateenimise ja eluspüsimisega lk 13.  Juhuse tahtel satub S. tööle turismialale ja algab põnev ränduritee mööda erinevaid eksootilisi riike. Ta on reisikorraldaja, kelle prioriteetideks olid juba pikemat aega olnud keskmisest põnevam elu, mõni väike seiklus, piisav hulk päikest ning head armastust lk 10.  

Me kõik oleme teatud mõttes rändajad, aga mõni meist ongi igavene rändaja, kes ei leia asu kusagil ja ei rahuldu millestki ega kellestki. Imelikul kombel ka naised, kes  satuvad S-i teele on kõik eranditult rahaahned tema ärakasutajad. Kogu loost õhkub sellist mõnusolemise ihkamist - tahaks sooja, nautlevat elu. Sekka ikka tööd ja vaeva ka, aga see kõik võiks olla seal, kus  on võimalikult mugav, kus ei peaks arutult tarbima vaid saaks hakkama elementaarsega, kuid see elementaarne peaks olema siiski  luksuslik. Raamatu lõppedes tajub S, et ega see ränduri elugi kõige mugavam ja lihtsam ei ole.

Reisiraamatuna on lugemine küllaltki informatiivne, lühidalt on kajastatud erinevate maade kultuuri, pisut ajalugu, loodust ja praegust elu-olu. Samas kui ise käinud ja näinud ei ole, siis selle raamatu kontekstis jäi see pisut kuivaks, palju käinud-näinud reisisellidele peaks aga äratundmisrõõmu küllaga olema. 

Ta oli lõpuks jõudnud arusaamisele, et maailma on siiski ümmargune ja kord jõuab iga rändur ringiga koju lk 188.
Riikidega on nagu naistega, et neid ei maksa väga kollektsioneerida. Nagunii ei ole võimalik kõiki oma kogusse saada lk 207.

No comments:

Post a Comment