Thursday, April 28, 2016

Rahulikumad, lihtsamad, rõõmsamad poisid



Lapse kasvatamisel käivad ikka rõõm ja nõutus käsikäes ning mõnikord võib tunduda, et oma enese tarkusest jääb väheks. Noӛl Janis-Norton annab väga asjalikke tarkuseteri juurde ja seda kõigile, kes puutuvad kokku poistega ja on osalised lapse kasvatamisel, k.a kasvatajad, õpetajad, kokatädid jne.
Raamatus keskendutakse poisi kasvatamisele, kuid samad nipid, mis on välja toodud poiste jaoks, kehtivad tegelikult ka tüdrukutele. Näpunäited ja nõuanded on lihtsad ja põhjalikult üle korratud, süstematiseeritud, näited kõik elust enesest ja enamasti äratuntavad kõigile lapsevanematele. Peamised märksõnad, mis esile tõusid  on järjekindlus, peegeldav kuulamine, peegeldav kiitus ehk teisisõnu, kuula last, räägi temaga, motiveeri pikemate lausetega vastama, kiida tegusid, veeda temaga aega ja eriti oluline poiste jaoks on isaga koos veedetud aeg. Igasugune näägutamine, tuimalt tagant sundimine, ärritumine, peaksid poisi (laste) kasvatamisel olema välistatud. Tegelikult ei midagi uut, aga ometi selle kõige lugemine paneb ennast rohkem analüüsima ja sunnib järele mõtlema, et millal ja kuidas mina kiitsin viimati oma last. Tubli poiss küll, aga mille pärast tubli?!
Sellist nõuanderaamatut võiks aeg-ajalt üle lugeda igas vanuses poiste kasvatamisel, siit saab soovitusi nii 3-4 aastaste kui ka 14-15 aastaste poiste kasvatamisel. Mida varem seda parem muidugi ;)
P.s mulle tundub, et kogu maailm on hädas laste arvutisõltuvusega, omad nipid raamatus ka selle koha pealt. See kuidas neid toimima saada, on juba ise küsimus ja lugeja valik. 
Vaata ka:
https://ersen.ee/book_review/raamatu-rahulikumad-lihtsamad-roomsamad-poisid-tutvustus/ 
Kirjastus: Ersen
368 lk

No comments:

Post a Comment