Sunday, May 8, 2016

Ehedad elamused Pärnumaal



Kuigi elan ise Pärnumaal, on Pärnust ja Pärnu kandist kirjutatud raamatut vaadata ja lugeda ikka värskendavalt tore. Kirsi Altjõe ja Hele-Mai Alamaa on teinud koos oma lastega väikese tiiru ning raamatuks kirjutanud-pildistanud erinevaid kohti Pärnus ja Pärnumaal, alustavad linnaga ja lõpuks jõuavad tagasi linna, aga vahepeale jäävad põnevad paigad Pärnumaa erinevetes maanurkades.
Selles raamatus on kodust olemist ja meeldivat äratundmisrõõmu, parasjagu nostalgiat ja soojust.  Pärnumaal on ringi rännatud igal aastaajal ja ära on märgitud iga paiga juurde, millal on kõige parem aeg sinna minemiseks.
Kogu see kontseptsioon mulle meeldis. Kui aga midagi ette heita, siis minu jaoks jäi neil rännutee just Pärnumaal natukene poolikuks. Näiteks kui Nedremaa puisniidult edasi sõita, siis jõuab ca 15 km pärast Soontagana maalinna, mis on samuti hästi korrastatud ja atraktiivne paik uhke vaatetorniga. Sinna võib minna lausa matkama koos lastega (või ilma), kusjuures korralikud telkimisalad on seal kõik olemas. Kui aga Tõstamaalt edasi sõita, jõuab Matsi randa, mis on ilus, rahulik, idülliline paik puhta vee ja mõnusa liivarannaga. Veel edasi sõita Varbla puhkeküla, kus on samuti liivarand, rahu ja vaikus ning boonuseks on meres suuuur kivi, mille otsa on eriti tore ronida. Neid kohti oleks kindlasti veel palju, mis oleksid mainimist ja külastamist väärt. Aga nagu kaaneinfo ütleb, et selles raamatus on valik, mille ka nende lapsed heaks kiitsid, siis ilmselt ei olnudki plaanis kõikehõlmavat raamatut kirjutada, millest on minul kahju.  Tore oleks muidugi, kui sellele raamatule ka järg tuleks. Kasvab ja areneb ju Pärnumaagi suure kiiruga. 
Kirjastus: Ajakirjade Kirjastus
149 lk

No comments:

Post a Comment