Tuesday, February 14, 2017

Õnnelikud inimesed loevad raamatuid ja joovad kohvi



Kui raamatul on nii ilus ja helge pealkiri, siis tuleb see ka läbi lugeda. „Õnnelikud inimesed loevad raamatuid ja joovad kohvi“ on Agnes Martin-Lugand´i esimene romaan.
Lühidalt sisust. Diane on noor naine, kellel on kahasse geist sõbraga kirjanduskohvik „Õnnelikud inimesed loevad raamatuid ja joovad kohvi“.  Ise on ta aga õnnest väga kaugel, sest liiklusõnnetus viis igavikku abikaasa Colini ja väikese tütre Clara. Ka aasta peale õnnetust veedab Diane masendunult oma päevi koduseinte vahel, kandes mehe särki, meenutades tema lõhna ja leinates oma leina. Colini unistus oli reisida Iirimaale ja sinna otsustab lõpuks ka Diane sõita, jättes maha kõik senise: kodu, kohviku, sõbra, segased suhted vanematega ning kõige kallimate hauakünkad. Selgub, et saatusel on siiski varuks veel midagi ja on vaja romantilist raputust, et eluga edasi minna.
Raamatu pealkirja järgi võiks oletada, et raamatu tegelased on õnnelikud inimesed, tegelikult on selles loos katkised hinged ja segased suhted. Kohvi joovad nad ka, aga sellest rohkem  suitsetavad ja käituvad veidralt. Näiteks Edward, kes piltlikult öeldes tirib Dianet patsist ja käitub halvasti selleks, et näidata, kui palju talle tüdruk meeldib. Dianele meeldib Edward samuti, aga neid agasid, mis neil paariks saada laseks, tuleb ette nii mõnigi. Lõpuks on segastest suhetest nii palju abi, et Diane suudab teha olnuga rahu ja unarusse jäänud kohvikus „Õnnelikud inimesed loevad raamatuid ja joovad kohvi“ algavad paremad päevad – saab juua paremat kohvi kui seni pakutud ja lugeda raamatuid, näiteks Chuck Palahniuki ja Irvine Welshi teoseid.
Raamat meenutas mulle Kanal 2. laupäeva ja pühapäeva õhtuti näidatavaid romantilisi filme. Selline natuke nukker algus, siis tuleb mängu keegi kolmas ja romantika ning lõpp on helge ning edasimõeldav. Lihtne ühe-õhtu lugemine, kus lein ja leina kirjeldused frustratsiooni ei tekitanud.
Kirjastus: Tänapäev
148 lk

Tõlkija: Pille Kruus

Veel on lugenud:
http://riiulis.blogspot.com.ee/2014/04/onnelikud-inimesed-loevad-raamatuid-ja.html 
https://sehkendaja.wordpress.com/2014/05/09/18-agnes-martin-lugand-onnelikud-inimesed-loevad-raamatuid-ja-joovad-kohvi/ 
http://kultuuritarbija60.blogspot.com.ee/2014/05/agnes-martin-lugand-onnelikud-inimesed.html 
http://maemaailm.blogspot.com.ee/2014/04/onnelikud-inimesed-loevad-raamatuid-ja.html 
Lugemise väljakutse 8. teema:  Raamat kirjastuse Tänapäev sarjast „Punane raamat“.

No comments:

Post a Comment