Thursday, July 20, 2017

Ära lase mul minna



Kazuo Ishiguro „Ära lase mul minna“ valisin tagakaanel oleva teksti põhjal, mis eeldas lugu sõprusest ja salapärast. Mind viis see tekst tegelikult eksiteele ja nii lugesin ulmekat teadmata, et loen ulmekat.  
Nüüd juba kolmekümnendates eluaastates Kathy meenutab lapsepõlve erakoolis Hailshamis, kus lapsed olid muust maailmast eraldatud ja kus rõhutati nende erilisuse staatust. Mälestused on üsna helged ja elu võetaksegi nii, nagu ta on. Lapsena ei tajutud südamliku fassaadi taga pesitsevat saladust.
„Ära lase mul minna“ on selline raamat, kus sa  üsna pikalt lugedes arugi ei saa, mida sa tegelikult loed. Aegamisi pudeneb vihjed, et miskit selle loo juures on mäda, kuid annab ikka aru saada, mis see „mäda“ koht täpselt on. Tekstist leitud märksõnad: elundid, doonorlus, loovutamine, on küllalt kõhedusttekitavad ja selgub, et Hailsham on tegelikult kloonitud laste kasvatusasutus, kus kasvatatakse lapsi tagavaraosadeks. Mõte on ikka väga õudne, kuigi raamat seda õudu otseselt edasi anna. Pigem ei juhtu siin mitte midagi ja ulmeline on ka vaid kasvatusasutus.  
Raamatu sisu paneb aga mõtlema. Kas see on meie tulevikuühiskond? Lammas Dolly juba oli, kaugel see inimeselaadne toodegi on? Nii et meeled hoiab see raamat piisavalt elevil ja mõtteainet pakub ka. Siiski ei pannud see raamat mind hõiskama ja õhinal oma elamustest pajatama.  Kas oli lugemise hetk vale või raiskasin lihtsalt raamatut enda peale. Selle „raiskamise“ mõtte võtsin „Lugemise väljakutse grupist“, kus Seili ütles väga toredasti ühe loetud raamatu kohta, et ilmselgelt on minu peale see raamat täiesti raisatud. See mõte on väga huvitav ja hakkas mullegi meeldima ning mõtlen siin, et mõnikord on küll lugedes tunne, et raamat on lugejast üle ja ei saa aru, mida ikka täpselt loodud süžeega öelda tahetakse.  See siin oli küll hästi jutustatud, kuid kuna midagi otseselt ei toimunud ja oligi selline pigem voogav lugu, siis jäi see point minust kaugeks. Filmitreiler on siiski köitev ning arvan, et film meeldiks mulle rohkem.  
Kirjastus: Ersen
339 lk
Lugenud on ka:
 https://blogistaja.wordpress.com/2015/06/10/kazuo-ishiguro-ara-lase-mul-minna/ 
http://kultuuritarbija60.blogspot.com.ee/2015/07/kazuo-ishiguro-ara-lase-mul-minna.html 
http://lvkrkraamatublogi.blogspot.com.ee/2015/10/kazuo-ishiguro-never-let-me-go-ara-lase.html 
 Lugemise väljakutse 31. teema: raamat, mille kaanepildil on üks eemalduv inimene.
 

No comments:

Post a Comment