Monday, April 15, 2019

Põhjamaad: ühe regiooni portree

https://www.ullmannmedien.com/authors/rasso-knoller/

Vaatamata sellele, et laulame Põhjamaast, me sünnimaast…, ei ole Eestimaad ametlikult arvatud Põhjamaade hulka. Olgu sellega, kuidas on, kuid Põhjamaade poole on meil tõmme ilmselt kogu aeg olnud. Minul küll on. Seega on üsna hea võimalus saada Rasso Knolleri raamatu kaudu sellest regioonist parem ülevaade.
Nagu pealkiri ütleb, on ülevaade ühest regioonist, ja sellesse regiooni kuuluvad Soome, Rootsi, Norra, Taani, Island koos kõigi paikkondlike saareliste maalapikestega. Kõiki neid riike vaadeldakse koos ja eraldi, sh vaadatakse kaugesse aega tagasi ja tänapäeva: kes valitsesid keda, kuidas keeled kujunesid, mida üksteisest arvatakse, mis on kellegi edu pant jne. ning muidugi jõuluvana, milliselt põhjala alalt on tema pärit. Kuna autor on sakslane, siis vaadeldakse kõike sakslase perspektiivist ja võrdlused Põhjamaade ja Saksamaa vahel toovad erisused nähtavale.  Inimestele meeldib otsida tagamaid ja seoseid oma käitumistele, iseloomule, üldiselt kõigele. Üsna muhedas võtmes kirjutatut on hea lugeda ning raamat seob kenasti kõik need riigid ühtseks kimbuks kokku.   
Pärast raamatu lugemist minu eelistustes muutusi ei tekkinud - endiselt jääb minu unelmatereisi sihtpunktiks Island, aga Taani läheks ka. Teiste maade pinnale on minu jalg rohkem või vähem astunud, kuid ega kordusreisidestki ära ei ütleks.  Põhjamaad on maalilised, natuke tuttavlikud, kuid samas nii erinevad.
Kirjastus: Argo, 2019
191 lk

No comments:

Post a Comment