Wednesday, September 23, 2020

Tõeprojekt

 


Clare Pooley raamatul on nii äge pealkiri, et äratab uudishimu ja kutsub lugema. Projektipõhine elu, kõigest saab projekti, isegi tõest võib saada projekt -„Tõeprojekt“.😉

See lugu saab alguse rohelisest kaustikust, pealkirjaga „Tõeprojekt“. Monica leiab kaustiku ja loeb Juliani pihtimust. Monica ei ole ise ka oma eluga rahul ja kasutab samuti kaustikut pihitimise paigana. Nii kogub see kaustik muresid üsna mitu, sest kaustiku leidjaid ja sinna kirjutajaid on veelgi.  Need pihtimused viivad omakorda kokku pihtijad ja tekib tore sõpruskond: eakas maalikunstnik, kohvikupidaja, endine sõltlane, seljakotireisija, suunamudija ja veel mõned persoonid. Seltskonnas tekivad omad sümpaatiad ja  ka armastus lööb lõkkele. Igatahes muudab see väike kaustikule kurtmine kõigi sinna kirjutajate elu ning nii mõnigi mõtestab oma senise elu ümber ning on valmis alustama uuelt lehelt.

Lihtne ja hoogne raamat. Iga peatükk on erineva tegelase vaatevinklist, mis mõjutab lugemisele pühendatud aega (kui rohkem jaksu lugeda ei ole, siis paari tegelase loo ikka jõuab lugeda) positiivselt.   „Tõeprojeket“ on lihtne ajaviide, kus on romantikat, erinevaid inimsuhteid, toredat seltsielu, hoolimist ja armastust ning tõe tunnistamist. Juba tõe tunnistamine on pool võitu muutumise teel. Ja  ilmselt on ka  tõde see, et igaüks  püüab aeg-ajalt reaalsusest põgeneda omal viisil, kes üksiolemisse, kes sotsiaalmeediasse, kes punktuaalsusesse, kes narkootikumidesse.  Kaustiku mõte oli väga hea ja küllap on nii, et kui sa tead kellegi lugu ette, siis vaatad teda hoopis teise pilguga.

Mina sellest loost vaimustusse just ei sattunud, aga samas laita ei ole ka midagi. Kusagil üle poole raamatust pakkus pinget hästi, aga edasi jäi vaid see ootus, et kes kellega lõpuks kokku jääb. Enamasti ootan raamatult rohkem ootamatusi ja miskit enneolematut, vähem etteaimatavat. Samas ajaviiteks lugeda ei olnud paha. Ja eriti suur pluss on vägivallata lugu, milles on null pahatahtlikkust, null vägivalda ja üks väike vale. Seda ei ole ka sugugi vähe!

Kui üht väljamõeldist piisavalt palju rääkida, saab sellest tõde või midagi selle lähedast lk 207

Kirjastus: Varrak, 2020

349 lk

No comments:

Post a Comment