Sunday, July 11, 2021

Kõik, mida ma ei mäleta

 


Sari „Moodne aeg“ üllatab alati ja seekord valisin üllatajaks Jonas Hassen Khemiri „Kõik, mida ma ei mäleta“.

Samuel oli Põhja-Aafika juurega Rootsi noormees. Tema elutee lõpetab autoavarii. Keegi ei tea, kas see oli enesetapp või õnnetus. Seda püüab väljaselgitada nimetu kirjanik intervjueerides Samueli sõpru ja sugulasi, kes noormehega viimasel ajal kokku puutusid. Avaneb pilt üksildasest hingest, kes proovib varjata oma sisemist tühjust kogudes „kogemustepanka“ erinevaid kogemusi.  Samuelil on hirm märkamatuse ees.

See oli veider raamat kogu täiega, alates loo ülesehitusest kuni sündmuste jadani. Õigemini sündmuseid otseselt ei olnudki, olid vaid meenutused olnust. Samuel lävis paljudega, kuid olulist rolli mängised tema elus sõber Vandad ja Laide. Kõik tegelased, kellega Sam kokku puutus räägivad lõik-lõigu haaval läbisegi. Kes parasjagu rääkima hakkab, seda otseselt ei mainita, küll aga saabub lugedes rütm ja arusaam, kes parasjagu kõneleb, ning selline pealtnäha segapuder on isegi pigem kasuks sellele loole. Kummaline küll, aga sellist kaootilisust oli lihtne lugeda.

Palju plusse annab raamatule juurde tänapäeva Rootsi pagulasprobleemide sisse toomine. Samuel ja tema sõbrad ei ole etnilised rootslased, kuid neil on võõrsil elades siiski hästi läinud. Samas ei ole see kõigi võõrsilt tulnutega nii. Seega on pagulasteema neil südames ning Laide eestvedamisel korraldatakse varjupaika illegaalselt Rootsis viibivate ja perevägivalla ohvriks langenud naistele. Selline sisemine vaade ühele Rootsi ühiskonnakihile tuleb sellele raamatule väga kasuks ning loob tugeva tausta inimhinge uurimisele.

Mulle meeldis!

Kirjastus: Varrak, 2017

269 lk

 

No comments:

Post a Comment