Thursday, October 31, 2013

Sisserändajad



 
Tetraloogia teises osas saab kaasa elada väljarändajate Ameerikasse jõudmisele ja oma koha otsimisele. Uus algus ei  olnud samuti kerge, kuid väike helguse ootus,  lootusekiir paremale elule, oli olemas. Hakatakse rändama sisemaa poole, olemas soovitud elupaiga aadressilipik. Sõidetakse raudruunaga, mööda jõgesid aurikutega. Enamusele on see uudne kogemus ja hirm jälitab pidevalt. Lisaks tundmatutele masinatele kardetakse ka inimesi, olevat ju „Ameerigas” palju pätte ja sulisid. Ja nii ongi, ka kurjategijad on ettevõtlik rahvas, kes ei pea paljuks ka oma kaasmaalast rünnata. Lisaks kõigele teeb  keeruliseks rännaku see, et võõral maal ollakse keelt oskamata nagu kurdid ja tummad.
Kuid võõras ümbrus ja uus olukord on need, mis panevad väljarändajate pesakonda kokku hoidma. Isegi oma toidupalukest on hakatud jagama. Kristinagi on sunnitud pidama tõelist sisemonoloogi teemal, kas anda Läänelombi Ulrikale tükk leiba või mitte.  Peale selle ei saa ta aru ka sellest lõputust minekust, sobivat maad paistab olevat küll ja küll, aga mees oma sihikindlusega muudkui tahab minna ja minna.
Pärast pikka rännakut jõutakse soovitud paika Minnesotas, kus taas ootab ees töö, töö, töö. Aga seekord ikka uue lootusega ja parema ootusega. Esialgu ollakse lummatud viljakast pinnasest, tundmatutest puudeliikidest, võrreldakse neid oma kodumaal olnutega ja ollakse mõneski uhked, et meil kodumaal oli see ja too asi parem. Teadupärast on kaugemal rohi rohelisem, taevas sinisem.
 Vaatamata sellele, et teised kaasreisijad on juba oma maad välja valinud, Karl-Oskar muudkui läheb ja läheb. Tema jaoks ei ole veel küllalt hea. Hetkeks tekib ka Kristina hinge pahameel, aga mees on valiku teinud, sellega naine lepib. Jõutakse Ki-Chi-Saga järve äärde - koju. Mees teadis, mida mees otsis. Mehele oli hinges kõik lihtsam. Kristina aga igatses, igatses astrahani õunapuu õunu ja kodumaist kibuvitsapõõsast , tuttavaid inimesi, kirikus käimist.

Kord tehtud valikud on need, millest tagasiteed enam ei ole. Lugemist ootab tetraloogia kolmas osa. 

No comments:

Post a Comment